Erbakan'ın fabrikasına önce plaket verdiler, sonra da satacaklar. Kamunun elinde bulunan 25 şeker fabrikası içinde en gözde fabrikalardan olan ve yöre halkı tarafından 'Erbakan'ın fabrikası' olarak bilinen Ilgın Şeker Fabrikası, geçtiğimiz kampanya döneminde gösterdiği performanstan dolayı Türk Şeker tarafından birincilikle ödüllendirildi. 1 milyon 100 bin ton pancar işleyerek, 140 bin ton kristal şeker üreten Ilgın Şeker Fabrikası, 25 şeker fabrikası içinde en düşük maliyetle üretim yaptığı için birinci oldu.

HÜKÜMETE TEPKİLERE ÇIĞ GİBİ ARTIYOR!

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, hükümetin yangından mal kaçırırcasına şeker fabrikalarını satışa çıkarmaya hazırlanmasına tepkiler dinmek bilmiyor. Türkiye genelinde fabrikaların özelleştirilmemesi imza kampanyası başlatılırken, vatandaşlar tepkilerini bölge milletvekillerine iletiyorlar.

ÖDÜLÜ TÜRK ŞEKER VERDİ

Tepkiler artarak devam ederken, şeker fabrikaları açısından önemli bir gelişme yaşandı. Verimlilik ve karlılık bakımından en gözde şeker fabrikalarından olan Ilgın Şeker Fabrikası, Türk Şeker tarafından birincilikle ödüllendirildi.

Ilgın'da yöre halkı tarafından 'Erbakan'ın fabrikası' olarak bilinen Ilgın Şeker Fabrikası, 2017 yılında şeker üretimini en düşük maliyetle gerçekleştirdiği için 25 kamu şeker fabrikasının içinde 1'nci oldu.

SATILACAK FABRİKALARIN İÇİNDE BULUNUYOR

Şeker sektörünün göz bebeği olan Ilgın Şeker Fabrikası, hükümetin satışa çıkaracağı 14 şeker fabrikasının içinde bulunuyor. Özelleştirilmesi durumunda en gözde şeker fabrikası da satılmış olacak.

ŞEKER-İŞ ILGIN ŞUBE BAŞKANI YUSUF YAZIR: YAŞANANLARA ANLAM VEREMİYORUZ

Şeker-İş Sendikası Ilgın Şube Başkanı Yusuf Yazır, Ilgın Şeker Fabrikası'nın maliyette birinci olduğunu ve Türk Şeker tarafından plaketle ödüllendirildiğini bildirdi. Şeker sektörü için böylesine önemli bir fabrikanın özelleştirilerek satılacağını kaydeden Yazır, şunları kaydetti:

“10 Ekim 1977 yılında cennet mekan Erbakan hoca tarafından temeli atılan ve o günden bugüne ülkemize hizmet eden bir şeker fabrikasıdır. Ülkemizdeki 25 fabrika içerisinde Ilgın Şeker'in özel bir yeri vardır. Şeker fabrikamız diğer fabrikalar ile mukayese edilemez. Bizim fabrikamız bu sezonda 25 şeker fabrikası içerisinde maliyette birinci oldu. Geçtiğimiz günlerde Genel Müdürlük tarafından fabrikamıza birincilik plaketi verildi. Bizde bunu şöyle yorumluyoruz. Önce plaket verdiler, sonra satacaklar mı? Biz sendika ve yöre halkı olarak şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin yanlışlığını ortaya koymak istiyoruz. Siyasi otoritenin bu özelleştirmeyi tekrar gözden geçirmesini talep ediyoruz. Ayrıca 15 ay kadar önce şeker fabrikaları strateji raporu ihale edildi. Bu raporun özelleştirme idaresine teslim edildiği bilgisine ulaşıyoruz. Bu raporun kamuoyu ile paylaşılmasını istiyoruz”

Ilgın şeker Fabrikası bölgesi içerisinde yaklaşık 10 ilçe 250 köy ve mahallede yer aldığını ve 200 bin nüfusun yaşadığını hatırlatan Yazır, şöyle devam etti.

“iki yüz bin nüfusun yüzde 90'ı tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlamakta. Fabrika şeker üretiminin yanında melas ve posa ile hayvancılık yapan vatandaşlarımıza da hizmet veriyor. Şeker fabrikası özelleştirilerek kırsaldaki vatandaşımızın yoksul bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. 1990 yıllardan bu güne kadar tarıma dayalı kuruluşların özelleştirilmesi yanlış olmuştur. İşte Türkiye et üretiminde, et ihtiyacını karşılamada sorun yaşıyorsa et balık kurumlarının ve bu tür kuruluşların özelleştirilmesinden kaynaklanmaktadır.”