İstikrarlı yükselişini sürdüren Tarım Kredi Kooperatifleri şirketi Gübretaş, satış ve pazar payı rekorlarının yanı sıra yeni açıklanan 2014 yılsonu finansal tablolarıyla konsolide ciro ve net kâr tutarında da şirket tarihinin en yüksek rakamlarına ulaştı. 2014 yılını 2 milyar 848 milyon TL konsolide ciroyla tamamlayan Gübretaş, net kârını ise bir önceki seneye oranla yüzde 122 artışla 210,6 milyon TL olarak açıkladı.

Son yıllarda her açıdan yakaladığı istikrarlı çizgiyle satış, ciro, kârlılık ve pazar payı alanlarında yükselişini sürdüren Gübretaş, ülkemizdeki toplam gübre tüketimindeki düşüşe rağmen 2014 yılını 1 milyon 740 bin ton satış miktarı ve %31,8 pazar payıyla tamamlamıştı. Şirket ayrıca Yarımca Tesisleri'nde 523 bin ton üretim rekoruyla yüzde 76'lık kapasite kullanım oranı gerçekleştirmeyi başardı.

Pazardaki liderliğinin yanı sıra gerçekleştirdiği üretim ve lojistik altyapısını güçlendirmeye yönelik önemli yatırımlarla da dikkat çeken Gübretaş, 2014 yılsonu finansal sonuçlarını da KAP'ta açıkladı.

Buna göre 2014 yılında 2.848.230.035 TL konsolide net satış gelirine ulaşan Gübretaş, faaliyetlerinden 210.609.765 TL konsolide kâr elde ederek bu alanda şirket tarihinin yeni rekorlarına ulaştı. Gübretaş bir önceki yıla oranla konsolide ciroda yüzde 25, konsolide net kârda ise yüzde 122 artış gerçekleştirmiş oldu.

İstikrarlı yükselişimiz artarak devam edecek

Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, son senelerde her açıdan büyük bir başarı ivmesi yakalayan şirketin, 2014 yılını da üretim ve satış miktarı ile pazar payı, konsolide ciro ve net kâr rekorlarıyla tamamlayarak büyümesini sürdürdüğünü belirtti.

Şirketin 2014 sonuçlarını değerlendiren Kutlu, “Geçen yılın ilk çeyreğindeki kuraklık endişesine ve toplam tüketimin önceki yıla oranla düşmesine rağmen Gübretaş olarak satışlarda yüzde 5,4 büyüme sağlayarak ulaştığımız yeni rekorla, Tarım Bakanlığı verilerine göre pazar payımızı da yüzde 32 seviyesine yükselttik. Ayrıca İran'daki bağlı ortaklığımız Razi Petrokimya tarafından 1,7 milyon ton üretim ve 1,4 milyon ton satışla 1,3 milyar TL net satış geliri elde edildi. Satışlardaki bu başarı yılsonu finansal tablolarımıza da yansıdığı için geçen yılı 2,85 milyar TL konsolide ciro ve 210,6 milyon TL konsolide net kârla tamamladık. Böylece 2014 Gübretaş açısından satış, finansal göstergeler ve yatırım başarılarıyla oldukça verimli bir yıl oldu.” dedi.

Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu başarıda payı olan, başta ana hissedarımız Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olmak üzere tüm paydaşlarımıza, yönetimimize ve çalışanlarımıza teşekkür ediyoruz. Bize düşen sorumluluk, sürdürülebilir başarılarla bu çizgiyi kalıcı hale getirerek Türkiye'nin en büyük 50 şirketi arasında daha üst sıralara ulaştırmaktır. Yeni dönemde istikrarlı yükselişimiz artarak devam edecek. Gübretaş, 2014'te Borsa İstanbul'da yüzde 91'lik oranla yıl boyunca en fazla değer kazanan şirketlerden biri oldu. İstikrarlı büyümemiz, tüm paydaşlarımızın Gübretaş'la ilgili güven ve memnuniyetini yükseltmeye devam ediyor.”

Şirketin Olağan Genel Kurul toplantısının Nisan ayında yapılacağını söyleyen Şükrü Kutlu, “2015 yılı satış hedefimizi de 1 milyon 800 bin ton olarak bütçeledik. Bu yılki konsolide ciro hedefimiz ise 3 milyar TL bandının üzerine çıkmak. 60 yılı aşan köklü tecrübemizle, büyüyen Türkiye'nin katma değer üreten şirketlerinden biri olarak yolumuza devam ediyoruz.” dedi.