Bor Şeker Fabrikası'nı ihale şartnamesine aykırı bir şekilde ihaleye girmeyen bir firmanın kontrolündeki şirkete devrine göz yuman Özelleştirme İdaresi, şeker fabrikalarına yönelik hukuksuz işlem yapmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz Nisan ayında yapılan özelleştirme ihalesi ile satılan Ilgın, Burdur, Yozgat ve Alpullu şeker fabrikaları, aylardır alıcı firmalara devredilemedi. 30 Kasım'da yapılan devir işlemi ile Alpullu Şeker Fabrikası, ihaleden tam 8 ay sonra alıcı firmaya devredilirken, Ilgın, Burdur ve Yozgat şeker fabrikalarındaki belirsizlik ise hala devam ediyor.

FİRMALARIN TEMİNATLARINI YAKMAMAK İÇİN İHALELER İPTAL EDİLMİYOR!

İhale şartnamesine göre, alıcı firmaların bu kadar uzun süre erteleme hakkı bulunmamasına rağmen Özelleştirme İdaresi, keyfi uygulamaları ile alıcı firmalara büyük bir kıyak geçiyor. Maddi sıkıntıdan dolayı firmaların fabrikaları devralamadıkları belirtilirken, Özelleştirme İdaresi'nin yükümlülüklerini yerine getiremeyen firmaların teminatlarını yakmamak için ihaleleri iptal etmediğine dikkat çekiliyor.

ÜRETİM ŞARTINI FİRMA DEĞİL DEVLET YERİNE GETİRDİ

Ancak Alpullu Şeker Fabrikası'nın kampanya döneminin bitiminin ardından devredilmesi yeni bir tartışmayı da gündeme getirdi. İhale şartnamesine göre, Alpullu Şeker Fabrikası, 2018-2019 kampanya döneminden başlamak üzere 5 yıl üretim şartı ile satılmıştı. Buna göre, 5 yıllık üretim şartının bir yılını alıcı firma değil Türk Şeker yerine getirmiş oldu. Üretim şartı konusunda firmaya büyük bir ayrıcalık sağlanırken, hukuksuz devir aynı zamanda üretilen şekerde alıcı firma bir hak talep edecek mi? sorusunu da gündeme getirdi.

TARIMDANHABER