2021’de 250 lira olan besi desteği, 2022 yılı için yüzde 100 artırılarak 500 TL’ye çıkarıldı. Ancak besi desteğinin uzun yıllardır artırılmaması bu yıl yapılan yüzde 100 artışın da eriyip gitmesine neden oldu.

TÜSEDAD BAŞKANI SOLAKOĞLU: 'SORUYORUM BU DESTEK ARTIŞI MI DÜŞÜŞÜ MÜ?

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, konuyla ilgili olarak twitter hesabından yaptığı paylaşımda besi desteğinin nasıl değersizleştirildiğini, üreticinin yem alım miktarı ile karşılaştırarak ortaya koydu. 2016 yılında besi desteği ile üreticinin 195 kg yem alabilirken, şuan verilecek destekle sadece 75 kg yem alabildiğini dile getiren Solakoğlu, “Soruyorum bu destek artışı mı düşüşü mü?” dedi.

solakoğlu-2

BESİ DESTEĞİNDEN KİMLER NASIL FAYDALANACAK?

Besilik erkek sığır desteği: Bakanlık Hayvan Bilgi Sistemine kayıtlı, yurt içinde doğmuş ve besi süresini tamamlamış erkek sığırların (manda dahil), mevzuatına uygun kesimhanelerde kestirilen yetiştiricilere, Bakanlıkça ırk ve tür bazında belirlenecek karkas ağırlığı kriterini sağlayan 1-200 baş için (200 baş dahil) Bakanlıkça belirlenen dönemlerde hayvan başına 500 TL/baş ödeme yapılır.

2016 YILINDA BESİ DESTEĞİ KAÇ LİRAYDI?

Besi desteği olarak 2016 yılında üreticiye hayvan başına 200 TL ödenmişti.