Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022 yılı tarımsal desteklere ilişkin yaptığı yazılı açıklaamada şunlar kaydedildi: "Resmi Gazete’de bugün yayınlanan '2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar' ile 2022 yılında verilecek ilave desteklerin nerelerde yapılacağı netleşti.

TARIMSAL DESTEKLEME BÜTÇESİ 29 MİLYAR LİRAYA ÇIKARTILDI 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın takdirleriyle 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesi 3,2 milyar lira ek bütçe ile 29 milyar liraya yükseltilmişti.

BAKAN VAHİT KİRİŞÇİ'NİN GİRİŞİMLERİYLE EK BÜTÇENİN HANGİ ALANLARDA KULLANILACAĞI BELİRLENDİ 

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin de girişimleriyle ek bütçenin hangi alanlarda kullanılacağı belirlendi ve Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlandı.

5 ÜRÜNDE DEKARA 116 LİRA DESTEK VERİLECEK 

Buna göre ek bütçeden çiftçi kayıt sistemine göre 2021 yılı üretimleri için buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale ürünlerine bir defaya mahsus olmak üzere ilave 50 lira ek girdi desteği ödenecek.

Ayrıca daha önce yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2022 sertifikalı tohum kullanım desteği, arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte dekara 16 TL olan destekleme %50 artış ile 24 TL olarak belirlenmişti. Yapılan son düzenleme ile sertifikalı tohum desteğinin 2022 yılı içerisinde ödenmesi de sağlandı.

Böylece 2022 yılında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine, mazot, gübre, sertifikalı tohum ve ek 50 lirada girdi desteğiyle beraber dekara toplamda 116 lira ödenmiş olacak.

TARIMSAL YAYIM DANIŞMANLIK DESTEĞİ 46 BİN LİRADAN 52 BİN LİRAYA ÇIKARTILDI

Yine yayınlanan karar kapsamında bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve üretici örgütlerinde 5’i geçmemek üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanına ödenen ve 46 bin lira olan tarımsal yayım ve danışmanlık desteği 52 bin liraya yükseltildi.

YAĞLIK AYÇİÇEĞİNDE DESTEKLEME HAVZASI GENİŞLETİLDİ 

Son olarak yayınlanan karar kapsamında yağlık ayçiçeği üretimini artırmak için Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzalarında yağlık ayçiçeği destekleme kapsamına alındı.​"