Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığında dün kapsamlı bir gübre toplantısı yapıldı. Türkiye’nin önde gelen gübre firmalarının yetkililerinin katıldığı toplantıda, firmalardan indirim yapmaları istendi. Milli Gazete’nin TÜİK verilerine dayanarak ortaya çıkardığı gübre vurgununun toplantıda gündeme gelmemesi de Bakanlığın firmalar karşısındaki çaresizliğini gözler önüne serdi.

TOPLANTIYA 7 GÜBRE FİRMASININ TEMSİLCİSİ KATILDI

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin başkanlığında dün gübre firmaları ile kapsamlı bir toplantı yapıldı. Toplantıya 7 gübre firmasının yetkilisi katılırken, toplantıda sektörde yaşanan sorunlar ve fiyatların masaya yatırıldığı öğrenildi.

ÇİFTÇİ GÜBREYİ KULLANAMIYOR!

Tarım Kredi Kooperatifleri’nin gübre fiyatlarında yüzde 30 indirime gitmesi piyasaları kısmen rahatlatsa da gelen yüksek zamlardan dolayı gübre fiyatları hala yüksek fiyattan satılıyor. Üst gübrelemede özellikle buğdayda çiftçinin gübre kullanım döneminin gelmesine rağmen, yüksek fiyatlardan dolayı yeterli gübrenin kullanılamaması tehlikesi var. Bu durumun verimliliği olumsuz etkilemesinden endişe edilirken, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın firmalar üstünde baskı kurarak fiyatları düşürmeye çalıştığı ortaya çıktı.

FİRMALARDAN FİYATLARDA İNDİRİME GİTMELERİ İSTENDİ

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece’nin başkanlığında gübre firmalarının temsilcileri ile dün yapılan toplantıda firmalardan gübre fiyatlarında indirime gitmelerinin istendiği öğrenildi. Toplantıda fiyat indirimi konusunda somut bir sonuç çıkmazken, firma temsilcilerinin fiyat indirim kararını yetkili organları ile görüşüp ona göre Bakanlığa bilgi vereceklerini belirttikleri kaydediliyor.

TARIM BAKANLIĞI TÜİK BELGELİ GÜBRE VURGUNUNA SEYİRCİ KALMIŞTI

Bilindiği üzere TÜİK’in gübre ithalat verileri, gübre firmalarının ithal ettikleri gübreyi yurt dışı piyasaları gerekçe göstererek, fahiş karla piyasada sattıklarını ortaya çıkarmıştı. Üre gübresi ağırlıklı olarak Umman, Mısır, Türkmenistan ve İran’dan ithal edilirken, Ocak-Ekim döneminde ortalama ithalat fiyatı 344 dolar/ton olarak gerçekleşmişti. Kasım ve Aralık aylarında Umman’dan ithal edilen üre gübresi sırasıyla 600 ile 800 dolara çıksa da toplam ithalat içinde ortalama fiyat 400 ile 500 dolar arasında gerçekleşti. Ancak Türkiye’de üre gübresinin fiyatı yurt dışı piyasalar bahane edilerek 1100 dolarla kadar çıkarak rekor kırmıştı. Firmalar, gübre üstünden büyük bir vurgun gerçekleştirirken, Tarım ve Orman Bakanlığının TÜİK belgeli bu vurguna seyirci kalması manidar bulunmuştu.

GÜBRE TOPLANTISI BAKANLIĞIN İÇİNE DÜŞTÜĞÜ ÇARESİZLİĞİ ORTAYA KOYDU

Gelinen noktada, Tarım ve Orman Bakanlığının gübre firmaları ile toplantı yaparak, gübre fiyatlarında indirime gitmelerini istemesi Bakanlığın içine düştüğü çaresizliği de gözler önüne serdi.

BAKAN YARDIMCISI GÜBRE TOPLANTISI İLE İLGİLİ BİR PAYLAŞIMDA BULUNMADI

Diğer yandan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Bakanlıktaki kabul ve toplantılarını sosyal medya hesaplarından paylaşırken, gübre firmaları ile yapılan toplantı ile ilgili hiçbir paylaşımda bulunmaması da dikkat çekti.