Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler’den sertifikalı tohum üretimi ve kullanımının azalmaması için iki kritik uyarı geldi.

TYAB’ın tarımın en stratejik unsuru olan tohumu üreten 60 bine yakın Türk çiftçisini temsil ettiğini vurgulayan TYAB Başkanı Güler, ‘’Sertifikalı tohum üretimi ve kullanımı her geçen yıl artıyor. Başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere hepimiz bu artış ile övünüyoruz. Her platformda tohumculuk sektörünün başarısından söz ediliyor ama konu desteğe gelince tohum yetiştirici çiftçilerimiz ikinci planda kalıyor. Buna anlam vermek mümkün değil’’ dedi.

Tohum yetiştiriciliğinin ürün yetiştiriciliğinden çok daha profesyonel bir iş olduğunu ifade eden TYAB Başkanı Güler, "Buğday yetiştirmekle, sertifikalı buğday tohumu yetiştirmek arasında büyük fark vardır. Tohumluk üretimi çok daha üst düzey bilgi, birikim ve dikkat isteyen bir iştir. Ayrıca maliyeti de daha yüksektir. Biz yıllardır üyelerimizin bu özelliklerinin dikkate alınmasını ve ek destek verilmesini talep ediyoruz’’ şeklinde konuştu.   

GELECEĞİMİZ ADINA ÇOK KAYGILIYIZ

Toprak Mahsulleri Ofisinin bu yıl uyguladığı prim sisteminin bir benzerinin  sözleşmeli tohum üreten tohum yetiştiricileri içinde geçerli olmasını isteyen Güler, "Artık net ifade ediyorum; mevcut piyasa koşulları ve tarımsal girdi fiyatları karşısında sertifikalı tohum kullanımın ve üretiminin daha da azalacağından ve bu azalışın ülke gıda güvenilirliğini gelecek yıllarda tehlikeye atacağından ciddi şekilde kaygılıyız. Tohum yetiştiricilerine destek verilmezse ürün de azalır, üretici de toprağından kopar. Destek verecek çiftçi de bulamazsınız’’ ifadelerini kullandı. 

DEKAR BAŞINA VERİLEN 24 LİRALIK DESTEK ARTIRILMALI

Dekar başına verilen 24 TL’lik sertifikalı tohum desteğinin de artan maliyetler karşısında çok düşük kaldığını söyleyen Güler, sertifikalı tohum desteğinin de ürün fiyatlarındaki yükselme oranı kadar artırılmasını talep etti. 

hacı ömer güler