Manisa'nın Saruhanlı İlçesinde zirai ilaç bayi denetimlerine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Manisa İl Müdürü Hasan Çebi burada açıklamalarda bulundu.

Bitkisel üretimde en önemli halkalardan birini zirai mücadele kapsamında ilaç satışı yapan bayilerin oluşturduğunu belirten Çebi, "Sağlıklı ürün üretimi için zirai mücadele bayileri bizim çok önemli. Çünkü bayilerimizin vermiş olduğu kimyasal veya sentetik ilaçlar dediğimiz tüm zirai mücadele ilaçları bitkisel üretimde kullanılmaktadır. Bu ilaçlar eğer kalıntı bırakıyorsa kalıntı durumuna göre tespitlerini yaparak satışlarına izin veriyoruz veya bunların satışlarını yasaklıyoruz. Bunun için de ilaç bayilerimizin özellikle süresi geçmiş ve aktif maddeleri yasak olan ilaçları bulundurmamaları ve diğer taraftan da reçetesiz ilaç satmamaları gerekmektedir. Bu konularda bayilerimizi hem bilgilendiriyor hem de uyarıyoruz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, son yıllarda yapmış olduğu çalışmalar neticesinde 181 zararlı aktif maddeyi yasakladığını söyleyen Çebi, "Denetimlerimizde, yasaklanan aktif maddeli ilaçların bayilerde olup olmadığına bakıyoruz. Tavsiye edilen ilaçların ise aktif maddelerinin bitkisel üretim desenine göre verilip verilmediğine bakıyoruz. Bu kapsamda reçetelerini kontrol ediyoruz. İlaçların son kullanma tarihlerine de ayrıca dikkat ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız hassasiyetle devam ediyor" dedi.

Çebi, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli ekipler tarafından denetimlerin sürdüğünü vurgulayarak, "Son çıkan yönetmelik ile birlikte, daha önceki üç yönetmelik tek yönetmelik haline getirildi. Reçete sistemi, üretici kayıt defterleri ve uygulama yönetmeliği değişerek tek yönetmelik halini aldı. Tek üretici kayıt defteri adı altında çiftçilerimize kayıt defterlerinin dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Kayıt defterlerinin bir nüshası reçeteyi yazan kişi, bir nüshası zirai ilaç bayisinde, diğeri ise çiftçinin kendisinde kalacak. Bu şekliyle beraber iş ve işlemlerimizi kontrol etmekteyiz" dedi.