Buzağı desteklemesinde uygulanan üreme kriterlerinin düzeltileceği açıklanmasına rağmen yaklaşık 900 bin buzağının destek ödemesi ödenmedi. 2021 yılının birinci dönem buzağı destekleri Nisan ayında ödenmesine rağmen, üreme kriterlerinden dolayı mağdur olan yetiştiriciler ise destek ödemesinden yararlanamadı. 

TARIM BAKANLIĞI BUZAĞI DESTEKLEMESİNDE ÜREME KRİTERİ GETİRMİŞTİ

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvan yetiştiricilerine ödenen buzağı desteklemesinde uygulanan üreme kriterleri (İlkine buzağılama yaşı 810 gün, iki doğum arası 450 gün) yetiştiricilerden tepki çekmişti. Yetiştiricinin tepkisi üzerine üreme kriterlerinde yeniden düzenlemeye gidileceği ve mağduriyetin ortadan kaldırılacağı açıklanmıştı. Ancak 2021 yılının birinci dönem buzağı destekleri Nisan ayında ödenmesine rağmen üreme kriterine takıldığı için yaklaşık 900 bin buzağının ise destek ödemesi yapılmamıştı. Bu konuda yetiştiricilere söz verilmiş, mağdur olan bütün yetiştiricinin desteklerinin ödeneceği belirtilmişti. Ancak aradan 2 ay geçmesine rağmen üreme kriterine takılan yaklaşık 900 buzağının destekleme ödemesi yapılmadı. 

ÖDENMEYEN DESTEKLER ENFLASYON KARŞISINDA ERİYİP GİDİYOR

Yetiştiriciler destekleme ödemesinin biran önce yapılmasını isterken, artan maliyet ve enflasyondan dolayı alamadıkları destek ödemesinin her geçen gün eriyip gittiğini belirterek tepki gösteriyorlar. 

BUZAĞI DESTEKLEME ÖDEMESİNDE ÜREME KRİTERLERİNDE NELER OLMUŞTU?

2021 yılı 1. Dönem Buzağı desteklemesi askı listeleri İlçe Tarım Müdürlüklerinde askıya çıktığında askı listelerine bakan üreticiler hayvancılık destekleme tebliğindeki iki buzağı arası 450 gün şartından dolayı buzağılarının destek dışı kaldığını görünce şaşkına dönmüşlerdi. Üreme parametresi tutmadığı için Türkiye genelinde yaklaşık 900 bin buzağı destekleme kapsamı dışında kalmıştı. Yetiştiricilerden gelen tepkiler üzerine eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, gereken düzenlemelerin yapılacağını 450 gün iki buzağı arası ve 810 gün ilk doğum sürelerinin tamamen kaldırılacağını açıklamıştı. Ancak verilen bu sözlere rağmen Nisan ayında ödenen 2021/1. dönem buzağı desteği ödemelerinde üreme parametresine takılan yetiştiricilere destekler ödenmedi. Aradan geçen 2 aya rağmen bu konuda henüz somut bir gelişmenin yaşanmaması yetiştiricinin tepkisini çekiyor.