TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçiye yapılacak tarımsal destek ödemesiyle ilgili açıklama yaptı. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “9 milyar 374 milyon 88 bin TL tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı ve bereketli olsun” dedi.

2023 YILI BUĞDAY ARPA PRİM DESTEĞİ PARÇA PARÇA ÖDENİYOR!

Çiftçiler buğday, arpa prim desteğinin 6 aydır ödenmemesine tepki gösterirken, Bakanlıktan da ödemelerle ilgili bir açıklama yapılmamıştı. Ancak Bakan Yumaklı’nın geçen hafta ve bu hafta yaptığı destek ödeme kalemindeki ‘Hububat-Baklagil ve Dane Mısır Desteği’ kalemi dikkat çekti.

Buğday ve arpa prim desteği bu kalemde ödemesi yapılırken, ödemelerde toplu halde değil de parça parça yapıldığı için çiftçiler ciddi mağduriyetler yaşıyorlar.

ÇİFTÇİLERİN ÇOĞU BANKADAN ELİ BOŞ DÖNÜYOR

Bakanlık parça parça yaptığı buğday arpa prim desteğine yönelik ödemenin hangi illeri kapsadığını açıklamadığı için, ‘destekler yattı’ açıklaması üzerine bankaya giden birçok çiftçinin eli boş dönmesine neden oluyor.

BAKANLIK HANGİ İLLERİN ÖDENEMİSİNİN YAPILDIĞINI NEDEN AÇIKLAMIYOR?

Bakan Yumaklı, tarımsal destek ödemelerine yönelik açıklama yaparken, buğday arpa prim desteğine yönelik ödemelerin hangi illeri kapsadığını açıklamaması dikkat çekiyor.

Bakan Yumaklı, bugün yaptığı paylaşımda çiftçiye yaklaşık 9.4 milyar lira destek ödemesinin yapılacağını açıklarken, bunun içinde 9 milyar liralık ödeme ile hububat-baklagil ve dane mısır desteği ödemesi oluşturdu. Ancak bu ödemenin Türkiye genelinde bütün illeri mi kapsıyor yoksa belli illeri mi açıklamada buna dair bir bilgi verilmedi.

ÇİFTÇİYE BUGÜN 26 OCAK HANGİ DESTEKLER ÖDENECEK? 

Bakan Yumaklı, yaptığı açıklamada çiftçiye bugün ödemesi yapılacak destek kalemleri hakkında da bilgi verdi. Buna göre hububat-baklagil ve dane mısır desteği olarak 8 milyar 949 milyon 680 bin TL, yem bitkileri desteği olarak 388 milyon 246 bin 720 TL, hayvan gen kaynakları desteği olarak 17 milyon 47 bin 260 TL, kırsal kalkınma yatırım desteği olarak 14 milyon 983 bin 605 TL, düve alım desteği olarak 2 milyon 700 bin TL, sertifikalı tohum kullanım desteği olarak 970 bin 505 TL ve sertifikalı fidan ve üretim desteği olarak 459 bin 910 TL ödeme yapılacak. 

Bakan Yumaklı'dan 9 milyar liralık mazot gübre desteği ödemesi ile ilgili açıklama! Bakan Yumaklı'dan 9 milyar liralık mazot gübre desteği ödemesi ile ilgili açıklama!

Destek Miktar