Göreve gelen her Tarım Bakanı, tarımsal desteklerin yönlendirme etkisini artırarak, sadeleştirilmesine yönelik vaatte bulunmasına rağmen nedense bu sadeleştirme bir türlü hayata geçirilemiyor.

Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı açıkladı: Hayvancılık desteklerini yeniden revize ediyoruz! Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı açıkladı: Hayvancılık desteklerini yeniden revize ediyoruz!

VAHİT KİRİŞÇİ DÖNEMİNDE BAŞLATILAN ÇALIŞMA YUMAKLI DÖNEMİNDE TAMAMLANMIŞTI!

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Vahit Kirişçi döneminde tarımsal desteklerin sadeleştirilmesine yönelik bir çalışma başlatılırken, bu çalışma Yumaklı döneminde tamamlanarak sonuçlandırılmıştı. Ancak 15 Eylül’de Resmi Gazetede yayımlanan 2023 yılı tarımsal destekleri yine eski sistem üzerine açıklanmıştı. 

BAKAN YUMAKLI'DAN ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMA!

Tarımsal desteklerin sadeleştirilmesine yönelik verilen vaatlere rağmen, bu sadeleştirmenin bir türlü hayata geçirilmemesi dikkat çekerken, Bakan Yumaklı’nın bugün NTV canlı yayınında bu konuyla ilgili çelişkili açıklamalarda bulunması dikkat çekti. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, NTV canlı yayınına katılarak Ahmet Ergen’in sorularını cevaplandırdı. Yumaklı, tarımsal desteklerin sadeleştirilmesine yönelik bir soruya karşılık şunları kaydetti: “Şuanda biz desteklerle alakalı yeni bir metodoloji üzerinde çalışıyoruz. Desteklerin yönlendirme etkisini oluşturmak gerekiyor. Üretim için sürdürülebilir bir üretim yapmanız gerekir. Yapmış olduğunuz bu üretimin verimli bir üretim olması gerekir. Bu ürettiğiniz ürünün kaliteli olması gerekir. Bunları kayıt altına almanız gerekir. Ve daha sonra da tarımsal yatırıma dönüştürmeniz gerekir. Bütün bu sürece etki edecek bir destekleme mekanizmasını çalıştırmanız gerekiyor. Desteklerin etkisiyle ilgili hem desteği veren devlet mekanizmasında hem de destekleri kullanan üreticilerde oluşan soru işaretleri, burada bununla ilgili bir güncelleme zorunluluğunu ortaya koymuştur"