ANKA Haber Ajansından Dilan Kutlu'nun haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, önümüzdeki günlerde Venezuela’yı ziyaret etmeyi planladığını belirterek, “Venezuela oldukça verimli topraklara ve stabil iklimi ile tarımsal ürün elde etme bakımından yüksek avantajlara sahip. Türk iş insanlarına Venezuela’dan bir kapı açacağız. Yurt dışında çok sayıda başarılı işler yapan iş insanlarımız Venezuela’da da başarı hikayeleri yazacaktır” dedi.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ziyaretinin ardından Türkiye’nin Venezuela’da 400 bin hektar tarımsal alanda yatırım yapacağının açıklanması tartışmalara yol açmıştı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ANKA Haber Ajansı’nın sorularını yanıtlarken; Venezuela’da buğday ekilip ekilmeyeceği, arazi kiralamasının nasıl yapılacağı gibi konulara açıklık getirdi.

Görüşmeler sırasında Venezuela Üretken Tarım ve Araziler Bakanı Wilmar Castro Soteldo’nun “Venezuela’nın iklim açısından üretime çok yatkın olduğunu, halihazırda 400 bin hektarlık araziyi ekim ve hayvancılık için tahsis etmeye hazır olduklarını” ifade ettiğini aktaran Bakan Kirişci, şu bilgileri verdi:

“ARAZİ KİRALANMAYACAK”

Ülkemizin bu anlamdaki gayesi Venezuela topraklarında üretim yapmak için Türk yatırımcısını teşvik etmek üzere avantajlar elde etmektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına arazi kiralanması söz konusu değildir. Yatırım yapmak konusunda Türk şirketleri yani özel sektör nihai karar verici olacaktır. Bakanlığımızın görevi, yatırımcı firmalarımıza Venezuela yatırım ortamı hakkında bütün veçheleriyle bilgi vermek ve haklarını koruyacak şekilde hukuki bir zemin oluşturmaktır.”

“TOPRAK VE İKLİM KOŞULLARI DEĞERLENDİRİLECEK”

Bakan Kirişci, “Venezuela’da 400 bin hektar alanda hangi tür tarımsal faaliyet yapılması düşünülmektedir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Yatırımcı şirketlerin değerlendirmeleri fizibilite çalışmaları bu konuda belirleyici olacaktır. Toprak ve iklim koşulları değerlendirilecek bu doğrultuda tarımsal faaliyetler şekillenecektir.

“BUĞDAY KONUŞULMADI”

Bakan Kirişci, “Venezuela topraklarının buğday tarımı için uygun olmadığı” yönündeki değerlendirmelerin anımsatılması üzerine ise şunları söyledi:

Yapılan görüşmede buğday özelinde bir konuşma yapılmamıştır. Venezuela’nın yatırım teklifi belirli bir ürüne yönelik değildir, buradaki toprak ve iklim koşullarına en uygun ürün şirketlerce yapılacak fizibilite çalışmaları neticesinde belirlenecektir.

Ayrıca yapılacak yatırımın küresel ölçekte gıda piyasasında söz sahibi olmak adına belirlenmesi Türk şirketlerinin vizyonunu oluşturmalıdır. Bu hususta ürünler özelinde gerek fiziksel gerekse ekonomik avantaj koşullarının bilimsel olarak değerlendirilmesi ve üretimin bu doğrultuda belirlenmesi söz konusudur.”

“VERİMLİ TOPRAKLARA SAHİP”

“Venezuela’da Türkiye’nin tarımsal alanda yatırım yapmasının karlı olup olmadığı” sorusunu ise Bakan Kirişci şöyle yanıtladı:

“Venezuela oldukça verimli topraklara ve stabil iklimi ile tarımsal ürün elde etme bakımından yüksek avantajlara sahip olmasına rağmen, ekonominin petrole endeksli olması sebebiyle potansiyelini değerlendiremeyen bir ülke durumundadır. Bunun dışında iki ülke arasında kurulan dostluk bağı ve Venezuela devletinin Türk tarım yatırımcısına imtiyazlar sağlanacağını belirtmesi ekonomik bağlamda göz ardı edilemeyecek bir avantaj oluşturmaktadır.”

“VENEZUELA’DA BAŞARI HİKAYESİ YAZILACAK”

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bakanlık olarak Türk şirketlerine sağlanacak avantajlar ve yapılacak yatırımların korunmasına yönelik hukuki zemini hazırlamak üzere çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Ben de önümüzdeki günlerde Venezuela’ya bir ziyaret gerçekleştirmeyi planlıyorum. Ziyaretimizde bu konuların alt yapısını görüşeceğiz. İnanıyorum ki Türk iş insanlarına Venezuela’dan bir kapı açacağız. Yurt dışında çok sayıda başarılı işler yapan iş insanlarımız Venezuela’da da başarı hikayeleri yazacaktır” dedi.

BAKAN KİRİŞÇİ HAFTALARDIR SÜT ÜRETİCİSİNİN FERYADINI DUYMUYOR!

Bilindiği üzere süt hayvancılığı yapan yetiştirici maliyetleri karşılamayan süt fiyatlarından dolayı zararına üretim yaparken, dişi hayvan kesimi de giderek artıyor. Tarım Bakanlığının çiğ süt fiyatlarında dişi hayvan kesiminin önüne geçecek bir politika ortaya koyamazken, Venezuela'da özel sektörün tarımsal faaliyette bulunabilmesi için çalışmalar yürütmesi ise Bakanlıkta yaşanan çelişkiyi gözler önüne seriyor.