Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin buğday alım fiyatına yönelik yaptığı açıklamanın satır başları şöyle…

NİSAN MAYIS AYLARINDA SON 63 YILIN EN YÜKSEK YAĞIŞ ORTALAMASINA ERİŞİLDİ

Bu yıl Nisan ve Mayıs aylarında son 63 yılın en yüksek yağış ortalamalarına erişildi. Yağışlar, verim artışına imkan sağlayacak durumda. Bu yıl rekoltenin yüksek olmasını bekliyoruz. Gece gündüz ısı farkından dolayı da buğdayın kalitesi iyi olacak inşallah.

BUĞDAYDA 21 MİLYON TON REKOLTE BEKLİYORUZ

21 milyon ton gibi rekolte bekliyoruz. Bu rekolte Türkiye’nin ihtiyacının karşılanması durumunda yeterli durumunda. Ülke olarak eksiğimiz, noksanımız olmayacak.

ÜRETİCİYİ KORUMAK İÇİN BELİRLİ TEDBİRLERİ ALDIK

21 milyon ton buğdayı konuşurken, belirli tedbirleri almıştık. 23 Nisan’da yüzde sıfır olan gümrük vergisini yüzde 130 çıkardık. Üreticinin korunması adına aksiyon aldık.

Çiftçi mısır yerine soğan ekti tarlada 17 liradan satılıyor! Çiftçi mısır yerine soğan ekti tarlada 17 liradan satılıyor!

DAHİLDE İŞLEME REJİMİNDE POLİTİKA DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİK! İŞLETMELERİN İÇ PİYASADAN ÜRÜN ALMALARINI TEŞVİK EDECEĞİZ

Un, bulgur, makarna, irmik gibi dahilde işleme rejimi adı altında içeride aldığımız ürünleri alıyor ihraç ediyoruz. Önce ithalat yapıp sonra ihracat yapıyorduk. Şimdi bunu değiştirdik. Firmalarımız önce ihracat yapacak daha sonra ithalat yapacak. Buradaki amacımız gümrük vergimizin çıkarılmasında olduğu gibi dahilde işleme faaliyetini yürüten işletmelerin iç piyasadan ürün almalarını sağlamaktır.

HUBUBATTA MAZOT GÜBRE DESTEĞİ ÖDEMESİNİ 6 AY ERKENE ALMIŞTIK

Yine hükümet olarak önemli aksiyonlardan birisi de hububatta mazot gübre destek ödemesini 6 ay erkene almıştık. Önceki yıllarda mazot gübre desteği Mart sonuna doğru ödenirdi. Ama hububatla ilgili mazot gübre desteği ödemesini 6 ay öne aldık. Ekim ayı itibariyle bu mazot ve gübre desteğini ayni olarak verdik. Bununda üreticiler için bir kıymet ifade ettiğini biliyoruz.  

ÜRETİCİ ÜRÜNÜNÜ LİSANSLI DEEPOYA KOYABİLECEK

TMO gerekse de özel sektör lisanslı depoların tamamına üreticilerimiz isterlerse ürünlerini bu depolara koyabilecekler. Biz fiyat açıkladığımızda, üreticimiz kararını verecek arzu ederlerse TMO’ya satacaklar arzu ederlerse de piyasaya satacaklar.

2022'DE ALIM FİYATINI 5 HAZİRAN'DA AÇIKLAMIŞTIK

2022 yılı alım fiyatlarımızı 5 Haziran’da açıkladık. Bu yılda mevsimsel etkileri dikkate alarak gereken fiyatı zamanında açıklamış olacağız.

ÜRETİCİYİ KORUYAN KOLLAYAN BİR FİYAT AÇIKLAMIŞTIK

Bugüne kadar alım fiyatlarının açıklanmasında üretim maliyeti, çiftçi refahı ve tüm toplum kesimlerini koruyan kollayan bir uygulama içinde olduk, fiyatları da buna göre belirledik. 2022 mahsulü ekmeklik buğday için 7450 TL/ton fiyat açıklamıştık. 1000 TL’si TMO’ya teslim edilen ürünler içindi. Piyasada 6450 TL/ton işlem görmüştü. TMO primi ile 7450 TL/tona gelmişti.

REKOLTE İLE İLGİLİ HENÜZ ELİMİZDE NET BİLGİ YOK

Bu yılda oturacağız, rekolte ile ilgili net bir bilgi yok. Mutlak suretle üreticinin üretim maliyeti, refahı belirleyici olacak. Hasat için ödeyeceği ücret, hasatla birlikte ortaya çıkmış olacak. Piyasa şartlarını da dikkate alacağız.

BUĞDAY FİYATLARI 28 MAYIS SEÇİMLERİNDEN SONRA AÇIKLANACAK

Allah’ın izniyle Sayın Cumhurbaşkanımız 28 Mayıs günü seçimle beraber inşallah Türkiye yüzyılının yeni Cumhurbaşkanı olarak 5 yıllığına seçilmiş olacak ve önümüzdeki günlerde de bu açıklamayı her zaman olduğu gibi sayın Cumhurbaşkanımız yapıyor olacak. Bu açıklanacak fiyatta üreticilerimizi mutlu, mesut edecektir diyorum.