Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, dün Hatay'da yaptığı açıklamada, hububat desteğinin artırıldığını belirtterek, mazort ve gübrede verilecek destek miktarlarını açıkladı.

Mazotta 22 lira olan destek 75 lira, gübrede 20 lira olan destek de 46 liraya çıktı

AA'nın haberine göre, Hatay Tarım ve Orman İl Müdürlüğünde düzenlenen "Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı"na katılan, ahit Kirişci, hububat desteğine ilişkin olarak da "Mazotta 22 lira olan destek 75 lira, gübrede 20 lira olan destek de 46 liraya çıktı. Yani 2021 yılında verdiğimiz desteği 121 lira olarak ödüyoruz ve bu yüzde 188'lik bir artış anlamına geliyor." dedi.

Destekte 3 kata varan bir artış var

Kirişci, şunları kaydetti: "Bunun için de bitkisel üretimde mazot ve gübre, hayvansal üretimde de yem, bu bizim olmazsa olmazımız. Dolayısıyla bu mazot ve gübre desteği konusunda bizim bunu sadeleştirerek yol yürümemiz gerekiyordu. Bundan hareketle de gerekli adımları attık. Mesela hububat için 2021 yılında dekar başına 22 lira olan mazot desteği ve 20 lira olan gübre desteği toplamda 42 liralık bir destek verilirken 2022 yılında mazot desteğimiz 22 liradan 75 liraya... Hani biz ne diyoruz? Mazot üç kat arttı, doğru, arttı. Gerek mazot, gerekse gübre bizim kontrolümüzde olan bir şey değil ama bize düşen ne? Üreticimizin bu konudaki girdilerini mümkün mertebe aynı oranın biraz daha üzerinde üstelik bir artışla destekliyor olmak. Mazotta 22 lira olan destek 75 lira, gübrede 20 lira olan destek de 46 liraya çıkmış durumda.

Yani 2021 yılında toplamda dekar başına 42 lira olarak verdiğimiz desteği 121 lira olarak ödüyoruz ve bu yüzde 188'lik bir artış anlamına geliyor. Bir başka ifadeyle de yaklaşık 3 kata varan bir artış var. Bunu da buradan Hatay'dan duyurmuş olalım. Hayırlı uğurlu olsun."

MAZOT GÜBRE DESTEKLERİNİN EYLÜL AYININ SONUNDA ÖDENMESİ BEKLENİYOR

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, daha önce yaptığı açıklamada 2022 yılına ait mazot ve gübre desteğini 6 ay erken ödeyeceklerini açıklamıştı. Kirişçi'nin bu açıklamasına göre 2023 yılında ödenecek 2022 yılına ait mazot ve gübre destekleri Eylül ayının sonunda ödenmesi beklenirken, söz konusu destekler de çiftçiye nakit olarak değil Ziraat Bankası tarafından verilecek banka kartlarına aktarılacak ve çiftçi bu desteği sadece mazot ve gübre alımında kullanabilecek.