Ortalamanın üstünde yağışların yaşanmasından dolayı bu tür hastalıkların baş göstereceğini ifade eden uzmanlar, havaların güzel gittiği şu günlerde mantar ilaçlarının kullanılması gerektiğine dikkat çektiler.

Ekinler şu günlerde bazı bölgelerde başak vermeye başladı. Önümüzdeki haftalarda bazı yörelerde başak verme başlayacak. Bu yıl yağışların ortalamanın üstende gitmesi nedeniyle üreticiyi büyük bir tehlike bekliyor. “Septoria yaprak lekesi" ve “Pas ve küllenme" gibi mantar kökenli hastalıklar yağmurların etkisi ile üreticiyi en çok en mağdur eden buğdayın sap ve başaklarında görülün hastalık türlerinden. Uzmanlar ise yağmurların ortalamanın üstünde gitmesi nedeniyle üreticileri uyarıyor ve önümüzdeki haftalarda bu hastalıkların ortaya çıkabileceğini söylüyor.

MANTAR İLAÇLARINI MUTLAKA YAPTIRIN

Tarımdan Haber'e açıklamalarda bulunan Konya Selçuklu Ziraat Odası Danışmanı, Ziraat Mühendisi Volga Koparan üreticiyi uyardı ve havaların güzel gittiği günlerde mantar ilaçların kullanılması gerektiğini kaydetti. Koparan, “Yağmurların bu yıl yoğun olması sebebiyle bu yıl üreticiyi tehlike bekliyor diyebiliriz. Konya yöresinde daha ekinler başak vermedi ama “septoria yaprak lekesi", “pas ve küllenme" gibi mantar kökenli hastalıkları beliyoruz. Ekinler başak verdiği zaman bu hastalıklar ortaya çıkabilir. Burada üreticilerin dikkatli olması gerekir. Önceden önlem almak çok önemli. Havaların güzel gittiği zamanlarda mantar ilaçlarının kullanılması gerekir. Bu günlerde havalar güzel gidiyor. Üretici bu günleri fırsat bilip mantar ilaçlarını kullanmalıdır. Burada önemli olan bu ilaçların havalar güzel gittiği zaman kullanılması. Rüzgarsız havalarda ve 10-15 derece sıcaklıkları arasında kullanılmalı. Yağmurlu havalarda kullanıldığı zaman yağmur ilaçları temizler. Üreticinin bunlara dikkat etmesi gerekir" şeklinde konuştu.