Söz konusu etkinlikte AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep NAZLI, Ankara Tarım İl Müdürü Bülent KORKMAZ, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat BİRİŞİK, Enstitü Müdürü Dr. Mevlüt ŞAHİN konuşma gerçekleştirdiler.

NAZLI, UBY 2016'nın ilan edilmesinde Türkiye ve Pakistan'ın rol oynadığını vurgulayarak, UBY'nin yurtiçi ve yutdışında etkinliğinin artırılması için Bakanlık olarak çaba gösterileceğini belirterek, son yıllarda baklagil yetiştiriciliğine Bakanlık olarak verilen desteğin arttığını ve bu konuda Türkiye'nin öncü ülke konumuna geleceğini sözlerine ekledi.

Dünya'da 800 milyon insanın açlık çektiğini ve 1.3 milyar insanın da obez olduğunun altını çizen Sn. Nazlı, sağlıklı beslenmenin sağlanmasında protein açısından zengin olan ve fiyat olarak uygun olan bakliyat ürünlerinin tüketiminin önem arz ettiğini vurguladı.

İki türlü gıda kaybı olduğunu aktaran Nazlı, gelişmekte olan ülkelerin daha çok hasat sonrası depolamada kayıp yaşadıklarını, gelişmiş ülkelerin ise hasattan sonra sofraya gelen üründe kayıp yaşadığını ve bu iki tür sorunu önlemede bakliyatların kritk rolü olduğunu ifade etti.