TÜSEDAD sütte iki farklı maliyet hesabı yaptı süt üreticisi büyük zararda!

Süt fiyatına üretici tepkisi: 10 ineği satar 1 milyon toplar bankaya faize yatırır ayda 50 bin TL alırım! Süt fiyatına üretici tepkisi: 10 ineği satar 1 milyon toplar bankaya faize yatırır ayda 50 bin TL alırım!

 

 

TARIMDAN HABER ÖZEL / Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD), Şubat ayı çiğ süt üretim maliyetini açıkladı. Çiğ süt üretim maliyetini iki farklı hesaplama metodu ile açıklayan TÜSEDAD, yapılan her iki maliyet hesabında da süt üreticisinin büyük zararda olduğunu ortaya koydu. 

TÜSEDAD, Ocak ayından itibaren çiğ süt üretim maliyetini hem daha ayrıntılı bir şekilde hesaplamak hem de Ulusal Süt Konseyi ile aradaki görüş farklılığını dikkate alarak iki farklı hesaplama metodu ile açıklamaya başladı.

HER İKİ HESAPLAMADA DA MALİYETLER YÜKSELDİ

Düve yetiştirme maliyeti dahil ve düve yetiştirme maliyeti hariç olarak iki farklı hesaplama ile maliyet hesap edilirken, Şubat ayında her iki hesaplama metodunda da fiyatlar arttı.

-Düve yetiştirme maliyetine göre yapılan hesaplamada çiğ süt üretim maliyeti son bir ay içinde 71 kuruş artarak 15,79 liradan, 16,50 liraya yükseldi.

-Düve yetiştirme maliyeti hariç yapılan hesaplamada ise çiğ süt üretim maliyeti son bir ayda 61 kuruş yükselerek 16,85 liradan, 17,46’ya çıktı.

ULUSAL SÜT KONSEYİ ÇİĞ SÜT REFERANS FİYATINI 13,5 LİRA OLARAK AÇIKLAMIŞTI!

Ulusal Süt Konseyi’nin Ocak ayında 13,5 lira olarak açıkladığı çiğ süt referans fiyatı ile TÜSEDAD’ın yaptığı iki faklı maliyet hesabının karşılaştırılması durumumda, süt üreticisinin ürettiği her bir litre sütte ne kadar zarar ettiği net bir şekilde ortaya koyuyor. USK’nın referans fiyatı ile yapılan her iki maliyet arasındaki fark 4 liraya kadar çıkıyor. Aradaki farkın büyüklüğü de süt üreticisinin yaptığı zararı gözler önüne seriyor.

Maliyet Hesap

Maliyet Hesap1