Edirne Genç Çiftçiler Derneği Başkanı Egemen Ilgın, konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaparak şunları kaydetti:

"Ulusal Süt Konseyi 27 Temmuz 2018 (bugün) sektör paydaşları ile bir araya gelerek çiğ süt tavsiye fiyatı toplantısı yapmıştır. Buna göre, Soğutulmuş çiğ süt üretici tavsiye fiyatı %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için 1,70 TL/Litre olarak belirlenmiştir.

Bu fiyat ile üretici süt fiyatına gelen zam %11,1 oranındadır.

Yem fiyatlarının yıl başından bu yana %40'lara varan artışı karşısında çiğ sütte %11,1'lik artış yeterli değildir.

Beklenen fiyat %33'lük bir artış ile 2 TL idi.

Ayrıca bilinmelidir ki açıklanan bu fiyat tavsiye fiyatıdır. Daha önce maalesef Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı fiyatın altında süt satan üreticilerimiz olmuştur. Ulusal Süt Konseyi tavsiye fiyatı yerine alım garantisi vererek üreticiyi rahatlatmalıdır.

Yem fiyatlarındaki artış (Ocak ayından bu yana %40) böyle giderse, çiğ süte gelen %11,1 lik zam anaç hayvanlarınkine kesime gitmesini engelleyemeyecektir. Bu da uzun vadede hem et hem de süt krizine neden olacaktır. İthalat artacaktır. Bu nedenle yem fiyatları ile ilgili de Ulusal Süt Konseyi çalışma yapmalı, fiyatlar denetlenmeli, üreticiye mutlaka yem desteği verilmelidir.

Ülkemizde bütün yem çeşitleri ithal edilmektedir. Bu nedenle yerli yem üretimi mutlaka yapılmalı ve desteklenmelidir. Üreticinin zarar etmemesi için bir litre süte karşılık 1,5 kg yem alabilmeli. Bu süt ve yem paritesidir ve dünyanın her yerinde bu parite böyledir.

Bu saydığım hususların yetkili kişilerce dikkate alınması dileğiyle yeni fiyatın tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum."

TARIMDANHABER