Çiğ süt fiyatları uzun süredir tartışma konusu oluyor. Maliyetler artarken, çiğ süt fiyatlarının artırılmaması ülkede dişi hayvan kesimlerini hızlandırmıştı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin; ‘süt fiyatlarını artırdık mı yem fiyatlarına zam geliyor’ yaklaşımı da üreticinin tepkisini çekmişti. 

MALİYETLER ARTMASINA RAĞMEN ÇİĞ SÜT FİYATLARININ NEDEN ARTIRILMADIĞI ORTAYA ÇIKTI!

Ulusal Süt Konseyi, Ağustos ayı 1 litre çiğ süt üretim maliyet tablosunu yayınlarken, maliyet tablosunda çiğ süt üretimindeki maliyetlerin Ağustos ayında gerilediği görüldü. Temmuz ayında 1 litre çiğ sütün üretim maliyetini 7.21 lira olarak hesaplayan Ulusal Süt Konseyi, Ağustos ayı üretim maliyetini ise 7.10 lira olarak hesapladı. Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı hesaba göre, çiğ süt üretim maliyeti Ağustos ayında 11 kuruş geriledi. Ancak üretici zarar ederken, Ulusal Süt Konseyi’nin bu hesabı nasıl yaptığı ise kafaları karıştırdı. 

Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı maliyet hesabına göre, süt üreticisi ürettiği her 1 litre sütte 40 kuruş kar ediyor. Ancak üretici kar edemediği için dişi hayvanlarını kestirirken, USK’nin üretim maliyetlerini düşük göstermesi dikkat çekti. 

YEM FİYATLARI 3 KURUŞ DÜŞTÜ, SÜTÜN ÜRETİM MALİYETİ 11 KURUŞ DÜŞTÜ!

Diğer yandan USK'nın aylık olarak yayınladığı yem fiyatları listesinde de Ağustos ayında süt yemi fiyatlarında ciddi bir düşüş görülmüyor. Temmuz ayında 1 kg 19 HP'li süt yeminin fiyatı 6.38 lira iken, Ağustos ayında 3 kuruş düşerek 6.35 lira oldu. USK'nın yayınladığı yem fiyatları listesinde yem fiyatları 3 kuruş düşerken, sütte üretim maliyetlerinin 11 lira düşmesi anlamlı bulundu.