Genel Kurula Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim (BÜGEM) Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Ekonomik İş Birliği Ülkeleri Tohumcular Birliği (ECOSA) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Budan, Tohumculuk Daire Başkanı Sezgin Karadeniz, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) Fidanlık ve Tohum İşleri Daire Başkanı Fahrettin Ay, Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Yılmaz’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, açılış konuşmasında birliğin 2019-2021 yıllarını kapsayan faaliyetleri hakkında kapsamlı bir sunum yaptı.

Dündar, göreve geldikleri ilk günden itibaren SÜSBİR’in bilinirliğini ve işlevselliğini artırmak için bir buçuk yıllık pandemi süreci olmasına rağmen çok aktif ve etkin çalışmalar yürütüldüğünü kaydettikten sonra, KDV indirimi için yaptıkları temasları, Ankara’da faaliyet gösteren üyeler başta olmak üzere süs bitkisi üreticilerinin arazi sorunlarının çözümü için yapılan çalışmaları anlattı.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’in orman fidanlıklarının sektöre kiralanması ve ormanlık alanlarda özel fidanlıkların kurulması için verdiği sözün takipçisi olduklarını söyleyen Dündar, süs bitkileri sektörünün tamamının tarım sigortaları (TARSİM) kapsamına alınması, ihracatın artması, sektörün finans kaynaklarının büyütülmesi, doğrudan alımlar, eğitim, nitelikli ara eleman yetiştirilmesi, SÜSBİR Portal, ulusal ve uluslararası temaslar ve medya çalışmaları konularında bilgiler verdi. Dündar, destekleri için SÜSBİR üyelerine teşekkürlerini iletti.

OGM Fidanlık ve Tohum İşleri Daire Başkanı Fahrettin Ay ise, SÜSBİR’in kısa zamanda çok büyük işler yaptığını, Avrupa ülkelerinin yüz yılda geçtiği aşamanın 10 yılda katedildiğini söyledi. Avrupa standartlarının üzerinde ürerim yapıldığını ifade eden Ay, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin sektöre verdiği sözün gerçekleşmesi ve yer tahsisi için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

TÜRKTOB ve ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan açılış konuşmasında önceki seçimde ilk olarak SÜSBİR’in temsilcisi olarak TÜRKTOB Yönetim Kurulu Üyeliğine, sonra da TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildiğini ifade ederek kendisini bu görevlere lâyık gören herkese teşekkür etti.

Görev yaptığı dönem boyunca alt birlikler arasındaki iş birliğini ve eşgüdümlü çalışma kültürünü pekiştirmeye gayret gösterdiklerini ve bu gayretin sonucu olarak kamu kurumları nezdinde daha etkin sonuçlar aldıklarını belirten Akcan, pandeminin ilk günlerinde muafiyet kapsamında olmak için yoğun bir uğraş verdiklerini ve başarılı olduklarını kaydetti.
KDV’nin inmesi, sektörün bilinirliliğinin artması ve ihracattaki artış konularına değinen Akcan, Türk tarım sektörünün yaşadığı yapısal sorunların ve girdi maliyetlerinin artışının ivedilikle çözülmesi gerektiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim (BÜGEM) Genel Müdürü Dr. Mehmet Hasdemir ise üretim kalitesi ve ihracatın artmasının çok sevindirici gelişmeler olduğunu, özel girişimin aktif etkisinin ve TÜRKTOB ve alt birliklerinin çalışmalarının gurur verici olduğunu, kamu olarak her zaman destek verdiklerini, sektörün çok daha başarılı olacağına inandığını söyledi.

Genel Kurul, yönetim, denetim kurulları raporlarının ve bütçelerin görüşülmesi ve ibra edilmesiyle devam etti.

Ayrıca meslekte 25.yılını dolduran SÜSBİR üyelerine plaket takdim edildi.

2. gün yapılan seçimlerde resmi olmayan sonuçlara göre;

Yönetim Kuruluna: Savaş Akcan, Mustafa Bilgin, Ahmet Dündar, İsmail Hakkı Kocaoğlu, Aytaç Koçaroğlu, Yunus Emre Özsoy ve Umut Sakarya,

Denetim Kuruluna: Necati Akkanat, Ahmet Özdemir, Coşkun Ülkü,

Disiplin Kuruluna: Sami Doğan, Ruhan Üney, Celal Urgun,

TÜRKTOB Hakem Kuruluna: Kerem Baytar, Remzi Demir,

TÜRKTOB Üst Kurul Delegeliğine; Savaş Akcan, Fikret Arık, Selçuk Bilgi, Mustafa Bilgin, Ahmet Korhan Çiçek, Ahmet Dündar, İsmail Hakkı Kocaoğlu, Atyaç Koçaroğlu, Yunus Emre Özsoy ve Umut Sakarya seçilmişlerdir.