Yetiştirici Soruyor’da ‘Yaz sıcaklarında ineklere soğutulmuş su içirilmesinin faydası olur mu?’ başlıklı bir makale kaleme alan Gülşen, yaz sıcaklarında ineklere içirilen suyun sıcaklığının ineğin yem tüketimi ve süt verimine etkilerini değerlendirdi.

Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok! Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok!

Hayvanların da su ihtiyacının insanlar gibi öncelikli bir konu olduğunun altını çizen Gülşen, “Bu sıcak günlerde herhalde en fazla tüketilen madde su olsa gerek diye düşünüyorum. Hayvanların da su ihtiyaçları bizim gibi öncelikli bir konudur. Kaliteli suyun mutlaka sağlanmasının yanında suyun hayvan tarafından istekle içilmesi için bazı özelliklerinin de tam olması gerekiyor. Aksi taktirde hayvan suyu içmek istemeyebilir, bu da verim ve sağlığına olumsuz olarak yansır” dedi.

YAPILAN ARAŞTIRMALAR SUYUN SOĞUTULMASININ BİR AVANTAJ SAĞLAMADIĞINI GÖSTERİYOR 

Yapılan araştırmalara göre, ineklere çevre sıcaklığına göre daha soğuk su vermenin bir avantaj sağlamadığının görüldüğünü dile getiren Gülşen, şunları kaydetti: “Yapılan bir araştırmada süt ineklerinde su soğuk içirilse daha mı iyi olur sorusuna karşı bir araştırma yapılmış ve 10 °C’deki su tüketimi ile 28 °C’de çevre sıcaklığında bulundurulan su tüketimi arasında herhangi bir fark bulunmamıştır. 

HATTA SOĞUTULMUŞ SU İNEKLER TARAFINDAN DAHA AZ TERCİH EDİLEBİLİYOR

Yani suyu çevre sıcaklığından daha fazla soğutmak ilave bir avantaj sağlamamıştır. Hatta bazı araştırmalarda özellikle soğutulmuş suyun inekler tarafından daha az tercih edildiği belirlenmiştir. Yaklaşık 10 °C’de soğutulan su günde 24.8 litre içirilirken 28 °C’de bulunan sudan hayvanlar günde 31 litre içmişlerdir”  

nurettin gülşen