Tüketicilerin gıda konusunda bir denetçi kimliğiyle, bilinçli hareket etmeleri gerektiğine vurgu yapan Gök, özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olan ancak yapay tatlandırıcı ve glikozdan üretilen tatlı ve unlu mamullerden uzak durulmasının altını çizdi. Gök, “Çarşıda, pazarda, seyyar satıcıların tezgahlarında çok ucuz fiyatlara satılan, ancak tüketildiğinde sağlığımız açısından bizlere kat kat büyük bedeller ödeten bu tür tatlı, unlu ve şekerlemeleri alırken bin kere düşünülmelidir, Aksi taktirde Ramazan ayında yapay tatlandırıcılarla doğal frankeştaynlar artar" diye konuştu.

ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Glikoz ve menşei belli olmayan tatlandırıcıların çocukların gelişimine de olumsuz etkileri olduğuna değinen Gök, 'Sağlıklı nesiller için bilinçli gıda tüketicisinin, ne yediğini bilmesi, ucuz gıdaya taviz vermemesi ve merdiven altı işletmeleri tercih etmemesi gıda güvenliği açısından büyük önem arzetmektedir' ifadelerine yer verdi. Günümüzde kanser vakaları ve obezitenin en büyük sebepleri arasında gösterilen beslenme alanındaki vahşetin müsebbibinin merdivenaltı üretimiyle artış gösterdiğine değinen Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, şunları söyledi:

NE OLDUĞU BELLİ OLMAYAN YAPAY TATLANDIRICILARI TERCİH EDİYORLAR

“Bugün merdivenaltı imalathanelerde küp şekere kalıp haline getirmek için mumsu maddeler katanlar bile var. Özellikle de bazı üreticiler pancardan üretilen doğal şeker yerine insan sağlığını gözetmeksizin teneke teneke ne olduğu belirsiz yapay tatlandırıcıları tercih etmektedir. Yüksek kar oranları vicdansızlıklarının bir yansıması olarak bu işi dürüstçe yapan üreticilere göre yüzde beşyüzlere kadar çıkmaktadır. Hal böyle iken ruhsatlı, vergisini veren, insan sağlığını gözeten imalathanelerde, pastanelerde satılan tatlı ürünleri ile nerede yapıldığı belli olmadan üretilen ürünler arasındarekabet ortamı otomatik olarak ortadan kalkmaktadır.

Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı'nın özellikle merdiven altı' tabir edilen sağlığa, hijyene kaliteye fiyat politikasına uymayan işletmelere dikkat etmesi ve bu tür yerleri sürekli denetleyerek gereken yaptırımları uygulamaya koyması gerekmektedir."