Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TÜRKŞEKER ve TÜRKŞEKER TARIM üzerinden satılan şekerlerde büyük gizemlilik! TÜRKŞEKER’in şeker fiyatlarına zam yapmadığı dönemde, ‘ALSATÇI’ diye tabir edilen firma, grup ve şahıslara yapılan toptan şeker miktarı, bugüne kadar kamuoyundan saklanırken, bu bilgi Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CiMER)’e de verilmedi. 

TÜRKŞEKER’İN KAÇAMAK CEVABI ŞEKER VURGUNUNDAKİ ŞAİBEYİ DAHA DA ARTIRDI! 

İmalatçı ve marketlerin dışında ‘ALSATÇI’ firmalara toptan şeker satışının yapılıp yapılmadığı, yapıldı ise kaç liradan verildiğine yönelik CİMER’den istediğimiz bilgiye Tarım ve Orman Bakanlığı 40 gündür cevap vermezken, Milli Gazete’nin konuyu gündeme getirmesi üzerine apar topar cevap verildi. Ancak verilen cevapta ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun arkasına saklanılarak, firma bilgileri istenmediği halde ‘ALSATÇI’ diye tabir edilen firmalara yapılan toptan şeker satış miktarı ve fiyatı kamuoyuna açıklanmadı. TÜRKŞEKER’in, şeker fiyatları düşükken ‘ALSATÇI’ firmalara yapılan toptan şeker satışı ile ilgili bilgileri CİMER’den bile saklaması, şeker vurgununa yönelik iddiaları daha da şaibeli hale getirdi. 

GEÇEN YIL AYNI GEREKÇE İLE BELLİ UN FİRMALARINA YAPILAN TOPTAN BUĞDAY ARPA SATIŞLARINI DA AÇIKLAMAMIŞLARDI! AMA MİLLİ GAZETE ŞAİBELİ SATIŞI BELGELERİ İLE ORTAYA ÇIKARMIŞTI!

Şeker satışlarında yaşanan bu gizemlilik, TÜRKŞEKER TARIM üzerinden geçtiğimiz yıl kapalı kapılar ardından belli firmalara yönelik yapılan buğday arpa satışlarını akıllara getirdi. Bilindiği üzere TÜRKŞEKER TARIM üzerinden Gaziantepli büyük bir un firmasına hiçbir duyuru ve ilana çıkılmadan yaklaşık 50 bin ton buğday TÜRİB üzerinden sadece iki tarafın görebileceği şekilde satılmıştı. TMO gibi piyasaları regülasyon görevi bulunan ve bu amaçla kurulan TÜRKŞEKER TARIM’ın çiftçiden aldığı buğdayı tek kalemde, kapalı bir sistem içinde bir firmaya satması, buradaki şaibeli satışı gündeme getirirken, dönemin TÜRKŞEKER Genel Müdürü Mücahit Alkan, belli firmalara yönelik yapılan toptan buğday, arpa satışı ile ilgili bilgilerin ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu gerekçe göstererek açıklanamayacağını belirtmişti. Firma bilgilerinden ziyade, toplu halde belli firmalara bir satış yapılıp yapılmadığının bilgisi istenmesi halde dönemin Genel Müdürünün bu bilgileri kamuoyuna vermekten çekinmesi dikkat çekmişti. TÜRİB verileri incelendiğinde dönemin genel müdürünün bu bilgileri neden kamuoyundan saklamaya çalışmasının nedeni ortaya çıkmıştı. 

TÜRKŞEKER TARIM üzerinden belli firmalara yapılan şaibeli buğday arpa satışında olduğu gibi, TÜRKŞEKER’in de ‘ALSATÇI’ diye tabir edilen firma, grup veya kişilere yönelik toptan şeker satış miktarını ve fiyatını ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu gerekçe göstererek açıklamaması manidar bulundu. 

MİLLİ GAZETE GÜNDEME GETİRDİ TARIM BAKANLIĞI 40 GÜN SONRA CİMER’E BİLGİ VERDİ

Bilgi edinme hakkı kapsamında CİMER’den, TÜRKŞEKER ve TÜRKŞEKER TARIM üzerinden yapılan toptan şeker satışları ile ilgili istenilen bilgiyi Tarım ve Orman Bakanlığı 40 gün sonra cevap verdi. Bakanlığın, Milli Gazete’nin konuyu gündeme getirmesinin ardından CİMER’e bilgi vermesi de dikkat çekti. Bilindiği üzere 3 Ağustos’ta manşetten yayınlanan ‘Kimin ağzı tatlandı?’ haberinde Tarım Bakanlığının, şeker fiyatları düşükken TÜRKŞEKER ve TÜRKŞEKER TARIM üzerinden yapılan toptan şeker satışları ile ilgili CİMER’den istenilen bir bilgiye 40 gündür cevap vermediği kaydedilmişti. 

İŞTE ŞEKERDE BÜYÜK VURGUNU ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN CİMER’DEN İSTEDİĞİMİZ BİLGİ! 

TÜRKŞEKER ve TÜRKŞEKER TARIM üzerinden toptan şeker satışı ile ilgili şu bilgileri istemiştik: “Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TÜRKŞEKER'in ve bağlı iştiraki olan TÜRKŞEKER TARIM'dan yapılan toptan şeker satışı ile ilgili olarak aşağıdaki soruların cevaplandırılmasını saygılarımla arz ve talep ederim.

01.01.2022 ile 31.05.2022 tarihleri arasında TÜRKŞEKER ve iştiraki olan TÜRKŞEKER TARIM A.Ş'den herhangi bir gruba, şirkete, şahsa toptan şeker satışı yapılmış mıdır? Yapılmışsa kaç liradan verilmiştir?

cimer cevap yeni

TÜRKŞEKER’DEN TOPTAN ŞEKER SATIŞINA YÖNELİK MANİDAR CEVAP! ‘KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU’ KAPSAMINDA AÇIKLAYAMIYORUZ! 

TÜRKŞEKER, CİMER’e verdiği  cevapta, bugüne kadar 13 bin firmaya şeker satışının yapıldığı ancak şeker satışı yapılan firma bilgilerinin ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’ kapsamında üçüncü şahıslarla paylaşılamayacağını gerekçe göstererek, ‘ALSATÇI’ olarak tabir edilen firma, grup veya şahıslara yapılan toptan şeker satışları hakkında bilgi vermedi. 

ŞİRKET BİLGİLERİ İSTENMEDİĞİ HALDE KONUYU ÇARPITARAK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI KANUNU’NUN ARKASINA SIĞINDILAR!  

Bilgi edinme hakkı kapsamında CİMER’den; imalatçılara, arıcılara veya raf fiyat garantili marketlere yapılan şeker satışlarının dışında belli firmalara veya şahıslara yapılan toptan şeker satışı ile ilgili bilgiler talep edilmişti. Burada da yine firma isimleri de talep edilmemişti. İmalatçıların dışında ‘ALSATÇI’ diyebileceğimiz, herhangi bir firma, grup veya şahsa şeker fiyatları düşükken toptan şeker satışının yapılıp yapılmadığı, yapıldı ise miktarı ve fiyatı ile ilgili bilgiler talep edilmişti. 

ALSATÇILARA TOPTAN ŞEKER SATIŞI YAPILDI MI YAPILMADI MI? YAPILDI İSE KAÇ LİRADAN YAPILDI?

İstenilen bilgilerde ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nu ihlal eden bir durum olmamasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TÜRKŞEKER tarafından CİMER’e verilen cevapta şeker fiyatları düşükken ‘ALSATÇILARA’ yapılan şeker satış miktarının ve fiyatının verilmeyerek, saklanması anlamlı bulundu. 

MİLLİ GAZETE ŞEKER ÜZERİNDEN YAPILAN BÜYÜK VURGUNU ORTAYA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR! TÜRKŞEKER BU BİLGİLERİ NEDEN KAMUOYUNDAN SAKLIYOR? 

Pancar ülkesi olan Türkiye, uygulanan yanlış politikalardan dolayı şekerde biranda büyük bir krizle karşı karşıya kalırken, krizi aşmak için de Türkiye 24 yıl aradan sonra şeker ithalat kararı almıştı. Ancak şeker ithalat kararı bile şeker fiyatlarının yükselmesine engel olamadı, şeker fiyatları 35 liralara kadar çıktı. Türkiye, şekerde göz göre göre büyük bir krizinin içine sürüklenirken, bu krizin faturası da ülkeye ağır oldu. TÜRKŞEKER’in artan maliyetlere rağmen şeker fiyatlarını artırmaması ve (1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasında) bu dönemde özellikle ‘ALSATÇI’ diye tabir edilen büyük firma ve gruplara yapılan şeker satışları büyük önem taşıyor. Çünkü ülke şeker krizinin faturasını ağır öderken, burada kimlerin nasıl bir vurgun yaptığının kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor. 

Milli Gazete, Türkiye’ye göz göre göre şeker krizi ile karşı karşıya bırakanları ve diğer yandan şeker üzerinden yapılan büyük vurgunun boyutunu ortaya çıkarmaya çalışırken, TÜRKŞEKER’in, ‘Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun arkasına sığınarak toptan şeker satışı ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmaması, yaşanan skandalı daha da şaibeli hale getiriyor.