MERHABAHABER'in haberine göre, Tarım ve hayvancılığın başkenti Konya'da çiftçiler, çiftçi temsilcileri üretmeye, ürettikçe büyümeye devam ediyor. Ülkenin gıda ihtiyacının önemli bir kısmını üretimiyle karşılayan Konya, dışa bağımlılığı azaltmak adına yeni çalışmalara da imza atıyor. Konya'da tarımsal üretimin seyrini değiştirecek önemli bir adım daha atıldı. Konya'da yüzde 100 yerli ve milli 5 adet şeker pancarı tohum çeşidi üretildi.

RAFLARDA YERİNİ ALACAK

Bu tohumların deneme tarlalarında ıslahı yapılarak, üretim izinleri de alındı. Tohum çeşitlerinin adı (Pars, Pamir, Anadolu4206, Ada ve Selçuk ZF) olarak belirlendi. Tohumların tanıtımı da düzenlenen programla yapıldı. Bitki besleme ürünlerinin önümüzdeki günlerde raflarda yerini alacağı belirtildi.

YÜZDE 100 YERLİ 5 ADET TOHUM ÇEŞİDİ TANITILDI

Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Yusuf Yazır, gıda sektörü için stratejik ürün olan ve Türkiye'de 25 milyon ton üretimi gerçekleştirilen şeker pancarının 5 yeni tohumunun uzun yılların çalışması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Rahim Ada ile birlikte Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi işbirliğinde üretilen yüzde 100 yerli 5 adet şeker pancarı tohum çeşidinin deneme tarlalarında ıslahının yapıldığını belirten Başkan Yazır, “Üretim izinleri de alındı” dedi. Pars, Pamir, Anadolu4206, Ada ve Selçuk ZF tohumlarının ülkeye, millete ve Türk tarımına hayırlı olması temennisinde bulunan Yazır, “Emerkleri için Prof. Dr. Rahim Ada'ya, PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu'ya, PANKOBİRLİK Genel Müdürü Tolga Demirhan'a ve emeği geçen herkese gönülden teşekkür ediyoruz. Yüzde 100 yerli ve milli şeker pancarı tohumlarımızın tanıtımına katılan tüm çiftçilerimiz de ayrı bir teşekkürü hak ediyor” şeklinde konuştu.

HAKLI BİR GURURU YAŞIYORUZ

Halen geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçi var! 1000 lirada 20 litre kaybetti! Halen geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçi var! 1000 lirada 20 litre kaybetti!

Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Yusuf Yazır, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kooperatifimizin iştirakı olan, bölgenin üreten gücü Ilpan A.Ş, ülke topraklarımızın sürdürülebilir ömrüne katkı sağlamak ve bitkilerde verim ve kaliteyi artırarak, ülkemizin dört bir yanındaki bayilik ağımızla, çiftçilerimizin gelirini yükseltecek bitki besleme gübrelerinin üretimine başladı. Türk tarımına 'doğru ürün, doğru fiyat' sloganıyla ürettiğimiz tohumları sunmanın gururunu yaşıyoruz. Biz, ülkemiz ve milletimiz için durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz. Zengin toprakların fukara bekçileri olmayacağız. Bizim yeminlerimiz hep başaracağız diye bitti.”