Bilindiği üzere 2018 yılındaki özelleştirme sürecinde başta dönemin Başbakanı Binali Yıldırım olmak üzere fabrikaların özelleştirilmesini ısrarla savunanların en önemli argümanını, şeker fiyatlarının ucuzlayacağı argümanı oluşturuyordu. Ancak bugün gelinen noktada, şeker fiyatlarının özeleştirilen şeker fabrikalarında Türkşeker'e göre daha yüksek olması, bu iddianın da gerçeklikle hiç bir alakası olmasını acı bir şekilde ortaya koydu.

Gidahatti.com'un haberine göre, imalat sanayi, özellikle de gıda üretimi yapan büyük ölçekli fabrikalar, şeker temininde sorun yaşamaya başladı. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), üretimini küçük paketler halinde perakende de değerlendirip marketler aracılığıyla vatandaşın kullanımına sunarken, sektörden gelen yüksek miktarlardaki şeker taleplerine 2018 yılında özelleştirilen şeker fabrikalarını adres gösterdi.

ÖZEL SEKTÖR ADRES GÖSTERİLDİ 

2022 yılı itibariyle sanayicilerin şeker temininde sıkıntılar yaşamaya başladığını aktaran Antalya Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Ali Bahar, bölgede üretim yapan bazı tesislerin şeker temin edemediği için üretimini durdurmak ya da azaltmak zorunda kalacakları bir döneme girdiklerini ifade etti.

Yılbaşından hemen sonra Türkşeker’in büyük ölçekli üretim yapan firmalara çuvalla şeker satışını durdurduğunu belirten Bahar, ücreti ödenen siparişlerin dahi iptal edilerek para iadelerinin yapılmaya başlandığını aktardı. Bahar, “Türkşeker sadece marketlere küçük paketler halinde satış yaptıklarını, yüksek miktarlarda satışa yetkilerinin olmadığı belirtilerek sanayicilerimizi fabrikalara yönlendirdi. Türkşeker’e ait fabrikaları aradığımızda onlar da satış yetkilerinin olmadığını belirtip, Türkşeker Genel Müdürlüğünü aramamızı söylediler” şeklinde konuştu.

SANAYİCİLERE SİPARİŞLERİ DEĞİL PARALARI İADE EDİLİYOR 

Türkşeker’de şekerin kilosu KDV dahil 5,30 TL iken, özelleştirilen fabrikalarda bir kilo şekerin yaklaşık 9 TL olduğuna dikkat çeken Bahar, “Özel sektör yüzde 70 oranında daha pahalı” dedi.

Vatandaşın şeker temininde sorun olmadığını, fakat sanayicilerin şeker bulamadığına vurgu yapan OSB Başkanı Bahar, “Şeker gibi stratejik önemi yüksek olan bir ürün, özel sektörün insafına bırakılamaz. TOBB’a konu hakkında defalarca yazılar gönderildi ama henüz sonuç alınamadı” diye konuştu.