Şap hastalığı ile mücadele çerçevesinde şap hastalığına duyarlı türden hayvan hareketlerine getirilen kısıtlamaların belirtilen kurallar çerçevesinde 28 Nisan 2023 tarihi itibarıyla kaldırılacağı Tarım Ve Orman Bakanlığınca duyuruldu.

Türkiye’nin farklı illerinde yaklaşık 2 aydır görülen SAT-2 tipi şap virüsü nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı harekete geçmişti.Bakanlık hayvanlarda görülen bu hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla çeşitli önlemler almıştı. Alınan tedbirler sebebiyle  ithalat, ihracat ve kesim maksatlı sevkler dışındaki tüm hayvan hareketleri yasaklanmıştı. O yasak 28 Nisanitibariyle kalktı

Hayvan pazarları açıldı 

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, şap hastalığı nedeniyle hayvanların kesimi, ihracı, ithali ve hayvan hareketlerine getirilen kısıtlama ve yasakların, karantinası devam eden yerler dışında ve 3 kural çerçevesinde 28 Nisan 2023 tarihinden itibaren son bulduğunu açıkladı. Önlem maksatlı kapatılan hayvan pazarları ise  tekrardan açıldı.

Et fiyatlarının düşmesi bekleniyor

Türkiye'de şap hastalığı nedeniyle canlı hayvan ticaretinin durmasıyla hayvancılık ağır bir yara aldı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı, Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, “Fiyatların biran önce düşmesini bekliyoruz” dedi.

Tarımda üreten cezalandırılıyor! 1 litre süte 1 litre su alınamıyor! Tarımda üreten cezalandırılıyor! 1 litre süte 1 litre su alınamıyor!

1-1

Böylelikle hayvan hareketliliği 50 günlük bir aranın ardından tekrar faaliyete geçti.

Şap hastalığı nedeniyle karantinası devam eden yerler dışında, şu kriterleri yerine getiren üreticilere  hareketlilik izni verilecek.

  1. İller arası büyükbaş hayvan sevklerinde, sevk edilecek büyükbaş hayvanların Sat-2 serotipini içeren aşı ile aşılanmış ve aşılama tarihinden itibaren 21 günlük sürenin geçmiş olması.
  2. İller arası küçükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı şartı aranmaması.
  3. İl içi büyükbaş ve küçükbaş hayvan sevklerinde şap aşısı şartı aranmaması.
  4. İki aylık yaştan küçük sığır cinsi hayvanların sevklerinde şap aşısı şartı aranmaması.