Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok! Ucuz et-süt üretimi öncelikle kaba yem teminden geçer! Kaba yem yoksa ucuz et-sütte yok!

Sözleşmeli besicilik projesinden bir sonuç alamayan Tarım ve Orman Bakanlığı şimdi de kendisi besicilik yapmaya karar verdi. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye’nin farklı bölgelerinde besi çiftlikleri kuracaklarını belirterek, canlık stok planlaması yapacaklarını bildirdi. Regülasyon görevini yapmayarak üreticiyi ve üretimi cezalandıran ESK’nın şimdi de doğrudan hayvancılık işine soyunması ülke hayvancılığına yeni bir darbe olarak değerlendirilirken, Kayhan’ın açıklamaları üreticinin tepkisini çekti.

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye’nin birkaç bölgesinde özellikle büyük kentlere yakın alanlarda besi çiftliği kurmayı hedeflediklerini belirtti.

Et ve Süt Kurumu (ESK) Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Türkiye’nin birkaç bölgesinde özellikle büyük kentlere yakın alanlarda besi çiftliği kurmayı hedeflediklerini belirterek, “Canlı stok planlamasını ya sözleşmeli üretimi yaygınlaştırarak ya da besi çiftlikleri oluşturarak yapmak zorundayız” dedi.

ESK BİNALARINA YAKIN YERE ÇİFTLİKLER KURULACAK

Genel Müdür Kayhan, son dönemde artan kırmızı et fiyatlarına müdahale için yürüttükleri çalışmaları hayata geçirdiklerini söyledi. Kırmızı et piyasasına ESK aracılığıyla ürün ikame ettiklerini vurgulayan Kayhan, bu sayede sanayici ve perakendeciye ürün sağladıklarını ifade etti. Orta vadeli hedeflerden birisinin de canlı stok yönetimi olduğuna işaret eden Kayhan, Türkiye’nin her bölgesinde ESK kombinalarına yakın yerlerde büyükbaş hayvanların bulunacağı besi çiftlikleri kuracaklarını bildirdi.

 “CANLI STOK PLANLAMASINI YAPMALIYIZ”

Kayhan, şu bilgiyi verdi:

“Kendimize ait Türkiye’nin birkaç bölgesinde özellikle büyük kentlere yakın alanlarda besi çiftliği kurmayı hedefliyoruz. Canlı stok planlamasını ya sözleşmeli üretimi yaygınlaştırarak ya da besi çiftlikleri oluşturarak yapmak zorundayız. Ortalama 20 bin baş hayvan olacak besi çiftlikleri kuracağız. Örneğin elimizde en az 100 bin baş canlı stokumuz olduğunda, fiyat yükseliş trendine girdiği anda piyasaya çok yüklü miktarda mal vermek suretiyle fiyatı dengeleme imkânımız olacak. Bu çiftlik kurma projemiz en yakın sürede yatırıma girecek, birkaç ilde de projeleri hazırladık. Hatta atıl olan çiftlikleri kiralayarak biz bu canlı stok işine kesinlikle gireceğiz. Burada önceliğimiz hayvanları içeriden temin etmek.”

ÜLKE HAYVANCILIĞINA YENİ BİR DARBE VURULACAK!

Kayhan'ın açıklamaları üreticinin tepkisi çekerken, ESK eliyle kurulacak besi çiftlikleri ile ülke hayvancılığına yeni bir darbe vurulacağı anlamına geldiğine dikkat çekiliyor. Et fiyatlarına ve ülke hayvancılığına olumlu bir katkısı olmayacağı bilindiği halde ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan'ın bunu önemli bir projeymiş gibi kamuoyuna açıklaması şaşkınlıkla karşılandı.