Şeker fabrikalarının ihalelerinde, üretime yönelik kaygıları haklı çıkaran bir gelişme yaşandı. Değerli arazisinden dolayı Burdur şeker fabrikasının ihalesinde kıran kırana yarışan firmalar, hemen ardından yapılan ve yüzde 12 daha ucuz bir fiyat oluşmasına rağmen Elbistan Şeker Fabrikasının ihalesinde açık artırmaya bile katılmadılar.
Firmaların bu tavırları, şeker fabrikalarının değerli arazilerini yeniden gündeme getirirken, ihalelere katılan birçok firmanın da üretimden ziyade fabrikaların arazileri ile ilgilendiğini ortaya koydu.
Burdur Şeker Fabrikası, 74 bin şeker kotası ve 656 bin metrekare değerli arazisi ile birlikte 487 milyon liraya Erser-Sterk Ortak Girişim Grubuna satıldı. Ancak Burdur Şeker Fabrikası'nın arazisine değer biçilemiyor. 656 bin metrekare arazinin, şehir merkezinde ve Burdur Gölü'nün hemen bitişiğinde bulunması inşaat firmalarının iştahını kabartıyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, önceki gün satılan Burdur Şeker Fabrikası ile Elbistan Şeker Fabrikası'nın ihalesine katılan firmaların tavırları acı bir gerçeği gözler önüne serdi. Burdur Şeker Fabrikasının ihalesine 7 firma, Elbistan Şeker Fabrikasının ihalesine ise 5 firma katıldı. Burdur Şeker Fabrikası'nın ihalesinde firmalar arasında kıran kırana bir yarış yaşanırken, aynı firmalar Elbistan Şeker Fabrikasının ihalesinde açık artırmada teklif verme zahmetinde bile bulunmadılar.

NİYETLERİ ORTAYA ÇIKTI

Burdur Şeker Fabrikası'nın şehrin merkezinde bulunması ve 656 bin metrekare arazisinin Burdur Gölünün hemen bitişiğinde olması bu fabrikanın ihalesine olan ilgiyi artırdı. Burdur Şeker Fabrikasının ihalesine, Albayrak Turizm, Kayseri Şeker, Mutlucan -MBM Ortak Girişim Grubu, Özbey Holding, Doğuş Yiyecek, Burdur Isparta Pancar Ekicileri Kooperatifi ve Erser-Sterk Ortak Girişim Grubu katıldı.

Burdur Şeker Fabrikasının ihalesinde ilk eleme turu 300 milyon lira ile başlarken, açık artırma turu ise 405 milyon liradan başladı. İhaleye giren firmaların istekli olmasından dolayı 1 milyon liralık açık artırma turu 405 milyon liradan 487 milyon liraya kadar sürdü.

ALBAYRAK TURİZM'İN BURDUR İLGİSİ!

Özellikle Albayrak Turizm, Erser-Sterk Ortak Girişim Grubu ile Mutlucan-MBM Ortak Girişim Grubu arasında kıran kırana bir yarış yaşandı. Diğer fabrikaların ihalelerinde açık artırma bölümünde ilk başlarda çekilen Albayrak Turizm'in, Burdur Şeker Fabrikası'nın ihalesinde son üçe kalarak fabrikayı almak için istekli görünmesi dikkat çekti. Açık artırmada son ikiye Erser-Sterk Ortak Girişim Grubu ile Mutlucan-MBM Ortak Girişim Grubu kalırken, ihale 487 milyon lira ile Erser-Sterk Ortak Girişim Grubunda kaldı.

ELBİSTAN'IN İHALESİNE GÖNÜLSÜZ MÜ KATILDILAR?

Burdur Şeker Fabrikasının ihalesinin hemen ardından Elbistan Şeker Fabrikası'nın ihalesi yapıldı. Burdur Şeker fabrikasının ihalesine katılan dört firma, Elbistan Şeker Fabrikasının da ihalesine katıldı. Ancak bu dört firmanın iki ihaledeki tavırları dikkat çekti. Burdur Şeker Fabrikası'nı alan Erser-Sterk Ortak Girişim Gurubu ile Albayrak Turizm açık artırmaya kalmadan ihaleden elenirken, Kayseri Şeker ise açık artırmaya katılmadan ihaleden çekildi. Mutlucan-MBM Ortak Girişim Grubu ise ihalenin eleme turunda en yüksek teklifi verdiği için Elbistan Şeker Fabrikası 297 milyon lira ile bu grupta kaldı. İhalenin açık artırma bölümünde yaşananlar, 'firmalar ihaleye gönülsüz mü katıldı?' sorusunu gündeme getirdi.

BURDUR'DA KIRAN KIRANA YARIŞANLAR ELBİSTAN'DA ORALI BİLE OLMADI!

Burdur Şeker Fabrikası'nın açık artırma ihalesi 405 milyon liradan 487 milyon liraya kadar sürerken, Elbistan Şeker fabrikasının ihalesinde ise açık artırmaya kalan İskur Tekstil, Kayseri Şeker ve Mutlucan-MBM Ortak Girişim Grubu'nun açık artırma ihalesinde teklif bile vermemesi dikkat çekti.

DAHA UCUZ OLMASINA RAĞMEN TEKLİF VERMEDİLER!

Burdur Şeker Fabrikası'nın 74 bin, Elbistan Şeker Fabrikası'nın ise 51 bin ton şeker kotası bulunuyor. Şeker kotası üzerinden hesap edildiğinde Elbistan Şeker Fabrikasının açık artırma ihalesinde Burdur şeker fabrikasına göre yüzde 12 daha ucuz fiyat oluşmasına rağmen üç firmanın açık artırmada teklif vermemesi anlamlı bulunurken, Burdur Şeker Fabrikası'na olan ilginin de şeker kotasından ziyade değerli arazisinden kaynaklandığı belirtiliyor.

FİRMALARA İHALEYE KATILIN BASKISI!

Diğer yandan ihalesine teklif gelmediği için birleştirilerek yeniden satışa çıkarılan Erzurum ve Erzincan Şeker Fabrikaları ile ilgili de kulislerde ilginç iddialar dolaşıyor. Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarının satışının yeniden iptal olmaması için bazı çevrelerin firmaları arayarak bu fabrikaları almaları istendiği kaydediliyor. Özellikle gıda sektöründe faaliyette bulunan firma sahiplerine bu konuda bir baskı yapıldığı belirtilirken, firma sahiplerinin ise bu baskıdan rahatsız olduğu dile getiriliyor.

TARIMDANHABER