Kahramanmaraş 'Sır baraj havzası Organik Zeytin Yetiştiriciliği ve Tüketici Bilinci Oluşturma Projesi' 2018 yılı değerlendirme toplantısı Onikişubat ilçesi Kürtül mahallesinde yapıldı. Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yıllar önce başlattığı çalışmalar neticesinde oluşturulan Sır Barajı Zeytin Havzasında Organik Zeytin yetiştiriciliğine başlanıyor.


ORGANİK ZEYTİN ÜRETİCİLİĞİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Organik zeytin üreticiliği hakkında katılımcılara bilgi verildi. Organik zeytin üreticiliği için öncelikle zirai mücadeleden kimyasal mücadele yöntemleri terk edilerek biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri uygulanıyor. Bitki besleme açısından da kimyasal gübreleri terk edilerek ahır gübresi, yeşil gübreleme gibi biyolojik kökenli gübreler kullanılıyor. Yabancı ot mücadelesinde herbisit yerine mekanik mücadele ve talaşla malçlama uygulaması yaptırılıyor.

Yapılan tüm bu uygulamaların amacının, Kahramanmaraş'ta özellikle baraj havzasında bulunan zeytin alanlarının organik tarıma kazandırılarak, kimyasal kirliliği en aza indirmek, görünürlük faaliyetleri ile tüketici bilinci oluşturmak ve güvenilir gıdaya ulaşmak olduğunu söylendi.

TARIMDANHABER