Polatlı Postası Gazetesi’nin haberine göre, doğal afetler, susuzluk ve iklim değişikliği gibi pek çok olumsuzluklarla mücadele eden Polatlı çiftçisi, yaralarına merhem olması ihtimalini düşündüğü hükümetin açıklayacağı pancar fiyatlarına gözünü çevirmiş durumda. Bu yıl yaşanan kuraklıklar ve doğal afetler sebebiyle Polatlı’nın pancar kaybının rekolte toplamında 100 bin ton civarında olacağını belirten Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, 2020 pancar ve tarımın genel bakışına dair dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

MASRAF ARTIYOR, ÇİFTÇİ PANCAR EKİMİNDEN KAÇIYOR

Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, son 15 yıl içindeki girdi maliyetleri artışını ve çiftçinin kazandığı ile maliyetlerin arasındaki uçurumları da gazetemizle oran oran kalem kalem paylaştı. Bıyıkoğlu “Mazot yüzde 384 artmış dünyada 140 dolardan 45 dolara indiği halde, elektrik yüzde 627 artmış DAP Gübre yüzde 550 artmış, Üre Gübre yüzde 567 artmış, Amonyum Sülfat Gübre yüzde 589 artmış kalsiyum gübre yüzde 495 artmış Ester H Yabancı Ot İlacı 2003 den bu yana binde 5 artmış  Pyramin Pancar Yabancı Ot İlacı yüzde 920 artmış, 12 lira 75 kuruş iken 117 TL 25 kuruşa geldi.

Mantar hastalıklarında kullanılan Fungusit Zamir 2019 yılından bu yana yüzde 74 artmış, bun karşılık 2003 yılında 325 kuruş olan buğday devletin resmi fiyatı 1650 TL oldu yüzde 408, pancar 88 liraydı tonu 300 TL oldu yüzde 241 en geride pancar var. Bunların aynısını Sayın Genel Müdüre de söyledim birçok ilgili yerlere verdim. Pancarın ciddi bir desteğe ihtiyacı olduğunu, pancar fiyatlarının yetersiz olduğunu, çiftçinin pancar ekmekten uzaklaştığını söyledik. Eken bulamadıkları için 4 yıldan 3 yıla çektiler” dedi.

KAYBIMIZ 100 BİN TON!

Kuraklıkla mücadele eden ve barajın bir türlü bitirilememesi sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşayan Polatlı’ya bu yılki susuzluğun pancardaki maliyetinin 40-50 milyon lira olduğunu belirten Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Polatlı’da pancar rekoltesinin 100 bin ton düşeceğini tahmin ettiklerini vurguladı. Bıyıkoğlu *Kuraklık Polatlı’yı çok ciddi şekilde etkiledi aşağı yukarı Beşköprü köyünden bu yana 14 köyümüzde Porsuk ve Sakarya’da pancarlar en iyi tahminlerle su gelse bile bu saatten sonra pek çok yerde dekar başına 3 ton 4 ton civarında bir rakam ulaşır. Geçtiğimiz günlerde Ankara Şeker Fabrikası Müdürü Sayın Mustafa Uslu ile birlikte arazide gezdik değerlendirdik ben en az 100 bin ton pancar kaybı olacağını söyledim Polatlı bölgesi için 400 bin ton kota var en az 100 bin’di hatta açılışta bu rakamı daha da yukarı çekilir bu dedim. Yağmurda yok hiçbir şey yok bu durumda bu sezon Polatlı’nın çok ciddi kaybı var 40-50 milyon kaybı var sadece pancarda.

Şu rakamlara bakarsak Türkiye da tarımın ana girdilerinde 2003’den bu yana yaklaşık ortalama yüzde 500’ün üzerinde bir artış var. Buna karşılık pancar fiyatlarında yüzde 241’lik bir artış var. En mağdur durumda olan pancar çiftçi birde bu kuraklıktan etkilendi. İyi bir fiyat bekliyor çiftçinin gönlünden geçen 400 lira civarında bir rakam olması ama işte fabrika açılışında Türk Şeker Genel Müdürü ile Sayın Mücahit Alkan'a ilettim aldığım sinyal artışın en az yüzde 10 en fazla yüzde 15 olacağı şeklinde 10’dan aşağıya düşmeyeceği 15’i de geçmeyeceği. Şekere 2 TL zam yapılsa pancardan dolayı, 4 kişilik bir aile yılda 50 kilogram şeker tüketir. 50 kilogram bu bir yılda 100 TL etkiler ayda 8 TL, bu verildiği zaman hem Türk Şeker ayağa kalkar hem çiftçi düzlüğe çıkar hem fabrikalar rantabıl çalışır. Gayri resmi aldığım bilgilere göre Türk Şeker’in inanılmaz boyutlarda zararı var. Bu bizim cebimizden mali hazineden desteklenecek yine bizim paramız değişen bir şey yok.

DSİ SİTESİNDE HERGÜN BARAJ AÇILIŞI HABERİ VAR!

Polatlı Postası Gazetesi’nin geçtiğimiz hafta DSİ’nin internet sitesinde sürekli Türkiye’nin pek çok bölgesinde baraj açılışları yapıldığı haberlerinin yerinde olduğunu belirten ve DSİ’nin mantığını anlamakta gülük çektiğini söyleyen Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu “ DSİ’nin sitesine girdiğimizde her hafta bir barajın bittiğinden bahsediyor ama Polatlı üvey evlat mıdır anlamak mümkün değil. En son söylenen 30 milyonluk bir ödenek yetecek dediler arkadaşımız yönetim kurulu üyemiz başkan yardımcımız Zekai Kaya ödeneğin aktarıldığını söyledi ama ben biteceği kanısında değilim bu yıl keşke bitse su tutmaya başlasak kışın. Polatlı’nın en büyük ihtiyacı baraj ve şimdi yeni bir şey var Eskişehir'in su ihtiyacı Sakarya başından yapılacak ben geçtiğimiz yıl gittim çiftelere yer gök yeraltı kuyusu DSİ buna nasıl izin vermiş Sakarya'da su kalmıyor ki zaten Sakarya’daki sandallar kayıklar toprakta kalmış su yok olanı da biz hoyratça kullanıyoruz maalesef, kendimizden başkasını düşünmüyoruz yukarıdakiler ben canımı kurtarayım da aşağıdaki ne olursa olsun diyor o da yanlış. Bir çok kez devlet su işlerine gittik ben her zaman söylüyorum su kanununa ihtiyacı var Türkiye'nin hem de acil. Kimse darılmasın vatandaşın cebinden para çıkmadan bu iş çözülmez suyun az da olsa paralı olması lazım tükettiği kadar ödesin” dedi.

BUĞDAYDA ARA BİRAZ KAPANDI AMA PANCAR SIKINTILI
Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu “Ben aşağı yukarı 90 yıldır pancar tarımıyla uğraşan bir ailenin çocuğuyum. Çocukluğumuzda, gençliğimizde pancar parası verildiği zaman o günkü verimlere rağmen 3 ton 4 ton 5 ton verim mucizeydi, pancar parası verildiği zaman bayram olurdu evlerde, herkes bir şey alayım diye giderdi şimdi pancar parası veriliyor ses soluk yok kimsede alacak para yok ya sıfıra sıfır çıkıyor ya borçlu çıkıyor yada cüzi bir para kalıyor. Rakamlar ortada 20 yıla yakın 17 yıllık rakamlara göre Polatlı buğday yönünden şanslı borsa yüksek. Ben doğudan batıya Türkiye'nin pek çok yerini gezdim 9-10 bin kilometre oldu, gezdiğim yerlerde soruyorum buğday fiyatları 1.600, 1.650, 1.700’ü gören zor en şanslı biziz o yönden borsa açısından bu rakamlar gerçek rakamlar devletin rakamı. Buğdayda ara biraz kapanmış pancar yüzde 240’lar da bunu kapatmak için 80-100 lira fark olması lazım ama imkansız o bir hayal olur mucize olur” dedi.

TARIM UZUN SÜREDİR İHMAL EDİLDİ!

Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, tarımın son 20 yıllık süreçte ciddi oranda ihmal edildiğini ve artık Dünya çiftçisiyle Türk çiftçisi arasında desteklemeden diğer maliyet düşüklüğüne kadar ciddi bir uçurum olduğunu ifade etti. Bıyıkoğlu “2006 yılında çıkan tarım kanunu ile milli gelirin en az yüzde 1’i tarıma destek verilmesi lazım milli gelirimiz bugün 800 milyar dolar civarında yüzde 1’i 8 milyar dolar, dolar şuan 7,45 kuruş ne yapar aşağı yukarı 60 milyar yapar. 
2020 yılının bütçesinde 22 milyar üçte bir’i gidiyoruz görüyoruz dünyanın birçok yerinde o makine ekipmanı ülke çiftçisinin kazanarak alması mümkün değil. Korkunç bir devlet desteği var hibesi, vergisizi var her şey var destekle ayakta tutuyorlar destekle tarımlarını yaşatıyorlar.

Benim inancım şu binanın temelinin nasıl sağlam olması gerekirse ülkenin temeli de tarım, tarımın güçlü olması lazım. Tarımda para kazanan insan ne yapar ya gelir şehirde bir yer alır, ekipmanını yeniler, ticarete girer biraz toparlanır gider sanayici olur ama alttan itici güç hep tarımdır. Türkiye’nin sıkıntısı burada maalesef tarım ihmal edildi şimdi destek yok demiyorum var ama o destekte yanlış yerlere gidiyor. Rakamlar elimizde Amerika’da tarımda çalışan bir ailenin doğan çocuğuna 9 bin dolar gibi bir destek var nüfus başına düşen bizim paramızla 70 bin TL’ye yakın yapar. Türkiye’de kaç TL alıyorlar. Türkiye'nin sıkıntılarından biri dünyanın en büyük tarım ithalatçılarından biri olduk geçtiğimiz yıl 10 milyon ton buğday 1 milyon ton arpa ithal ettik. Bu ülkenin üretim gücü var ithalata gerek yok ithalatla başkalarını zengin ediyoruz niye Ahmet’e Mehmet’e vermiyoruz biz bunu, destek verelim daha çok üretsin ilgili yerlere de yazdım. Benim yetkim olsa ben şu anda sertifikalı tohuma verilen desteği en az bin TL yaparım tonda şuan 425 TL bunun Türkiye cumhuriyetine maliyetini hesapladım 216 milyon dolar ama verim yüzde 25 artar. Yetkililerimiz ne düşünüyor bilemiyorum” şeklinde konuştu.

YEŞİL ÜRÜN EKMEYİ MİNİMUMA İNDİRDİK

Yaşanan kuraklıklar ve susuzluk ile birlikte yeşil mahsul ekimini kendi açısından minimuma indirdiğini belirten Ankara Pancar Kooperatifi Başkanı Muhittin Bıyıkoğlu, Polatlı çiftçilere ekime dairde mesajlar verdi; “Ben yeşil ekmeyi minimuma düşürdüm gelecek sene 150 dekar pancar ekebileceğim yerim var ama 50 dekara indirdim herkes bir sene iki sene biraz kabuğunu çekilsin yeşilde çok aşırı ekenler var silajlık mısır çok yaygınlaştı iyi güzel ama çok su tüketiyor, soğan ekimi üst taraflarda hat safhada vatandaşın 10,20,30 dönüm ektiğine asla bir şey demiyorum ama tüccarlara yer veriyorlar 500 dönüm bin dönüm ekenler var bunlar gerçek bu durumda aşağıya su gelmesi mümkün değil. Devlet Su İşleri her yıl ikaz ediyor Şubat ayında genelge gönderiyor su sıkıntısı olabileceğinden yeşil mahsulü azaltın diyor ama dinlemiyor kimse.

Üzülüyorum gezdiğimiz yerlere göre bir cennet ülke kendi kendine kat kat yetebilecek bir ülke ama uygulanan yanlışlıklar yüzünden maalesef dünyanın en büyük ithalatçılarından biriyiz bunun tersine döndürülmesi için desteğe ihtiyacı var köylerde adam bulamaz hale geldik kimse tarımda kalmıyor şehirde gidip asgari ücretle çalışıyor oysa imkan var köylerde amam destek yok. Maliyetlerden dolayı çiftçinin önemli oranda maliyetinin arttığını dile getirdik verim düşüklüğü pancarda para kazanma şansının zor olduğunu onun için uygun iyi bir fiyat verilmesi gerektiğini dile getirdik. Sözleşmeli ekim başladı bu sene Türk Şeker'in çok güzel bir destek olduğunu arpa buğdaydan diğerlerine yayılıyor tohum verilecek gübre verilecek alım garantili bu konuda teşekkür ettik genel müdürümüze” diye konuştu.