ÖZEL HABER

Pancar üreticisine büyük şok! Başbakan Binali Yıldırım tarafından dün açıklanan pancar taban fiyatları konusunda büyük bir şok yaşanıyor. Herkes açıklanan 210 lirayı bu yılın taban fiyatı olarak anlarken durumun öyle olmadığı ortaya çıktı. 2016 pancar taban fiyatlarına hiçbir artış yapılmadı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan 210 lira taban fiyatı, 2017 ürünü için geçerli olacak.

2016 TABAN FİYATLARININ BEKLENDİĞİ BİR DÖNEMDE KİMSE 2017'YE TAKILMAMIŞTI!

Başbakan Binali Yıldırım, partisinin grup toplantısında pancar taban fiyatlarını açıklarken, '2017 pancar avans fiyatı' ibaresini kullanmıştı. Normalde bu yılın yani 2016'nın taban fiyatının açıklanması gerekiyordu. Herkeste bunu bekliyordu. Bundan dolayı Başbakanın '2017 vurgusu' bir yanlışlık olarak algılanmıştı. Açıklanan 210 TL taban fiyatının da kampanyası devam eden pancar alım fiyatı olarak değerlendirilmişti.

BU YILIN FİYATINI AÇIKLAMADAN GELECEK SENENİN FİYATI AÇIKLANMIŞ!

Ancak durumun öyle olmadığı ortaya çıktı. Başbakan Binali Yıldırım, kampanyası devam eden pancar alım fiyatlarını açıklamadan bir sonraki yılın pancar alım fiyatlarını açıklamış. Yani mevcut durumda 2016 pancar taban fiyatlarında hiçbir artışa gidilmedi. 2016 yılı pancar alım fiyatı olarak geçen senenin fiyatı olan 190 lira uygulanacak.

TÜRKŞEKER'İN AÇIKLAMASI GERÇEK DURUMU ORTAYA ÇIKARDI

Türkşeker'in, bugün web sayfasında yayınladığı duyuru da bu durum belgelendi. Türkşeker, yaptığı açıklamada, 2016 yılı ürünü yüzde 16 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı baz alım kesin fiyatının 190 TL/ Ton, 2017 yılı ürünü yüzde 16 polar şeker ihtiva eden A kotası şeker pancarı baz alım avans fiyatının da 210 TL/ Ton olarak belirlendiğini duyurdu.

Türkşeker açıklamasında şunlar kaydedildi: “Türkşeker tarafından 2016 yılında; 54 il, 2 324 yerleşim biriminde, 67 650 üretici tarafından 1 milyon 906 bin dekar sahada üretilen tahmini 11 milyon ton pancar için baz alım kesin fiyatı belirlendi. Buna göre, üreticinin teslim ettiği % 16 polar şeker ihtiva eden net 1 ton A kotası şeker pancarına 190 TL ödenecektir.

2017 yılı avans fiyatı ise, 2016 yılı baz alım kesin fiyatı olan 190 TL/ton'un % 10,5, 2017 yılı için öngörülen % 6,5 enflasyonun da 4 puan üzerinde, 210 TL/ton olarak belirlenmiştir.

Pancar fiyatının bu şekilde açıklanması; hem pancar üreticisinin pancardan iyi gelir elde etmesini, hem de ülke şeker ihtiyacını karşılayacak yeterli miktarda pancar üretiminin sürekliliğini sağlayacaktır.

Üreticilerimize, bu yıl olduğu gibi bereketli ve bol kazançlı mahsul yılı geçirmelerini diliyor, her zaman onların yanında ve desteklerimizin devam edeceğini ifade ediyor, açıklanan fiyatların hayırlı, uğurlu olmasını diliyoruz"

BAŞBAKANI KİM BÖYLE YÖNLENDİRDİ?

Başbakan Binali Yıldırım'ın üreticinin taban fiyatlarını açıklanmasını beklediği bir dönemde 2016 ürününe hiçbir artış yapılmayacağını belirtmeden bir sonraki yılın fiyatını sanki bu yılın fiyatıymış gibi açıklaması büyük bir skandal olarak görülüyor. Başbakan'ın yine konuşmasında 210 TL fiyatının çok iyi bir rakam olduğunu anlatmak için 2015 fiyatını kastederek “Geçen yıl bu rakam 190 TL idi" şeklinde bir ifadesi olmuştu. Yani, pancar taban fiyatlarına hiçbir artış yapılmadan, pancar üreticisine gelecek senenin fiyatının bu yılın fiyatıymış gibi sunulması dikkat çekti.

Gelinen noktada pancar üreticisinin büyük tepkisini çekeceği bilindiği halde Başbakan Binali Yıldırım'ı kim böyle yönlendirdi? Türkşeker mi, Özelleştirme İdaresi mi yoksa Maliye Bakanlığı mı? Şimdi kamuoyu bunun cevabını bekliyor.