Urfanatik.com'un haberine göre, Türkiye´nin önemli pamuk üretim merkezleri arasında yer alan Harran ve Akçakaleli çiftçiler, pamuğun hasadına kısa süre kala taban fiyatını açıklanmadığını öne sürerek Harran yol çatında bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Tarımda korkutan tablo! Sübvansiyonlu kredi faiz ödemeleri yüzde 755 arttı! Tarımda korkutan tablo! Sübvansiyonlu kredi faiz ödemeleri yüzde 755 arttı!

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezleri arasındaki Harran ve Akçakale ilçesinde çiftçiler, Çukobirlik tarafından pamuk taban fiyatının açıklamasına tepki gösterdi. Harran yol çatında bir araya gelen çiftçiler adına konuşan pamuk üreticisi Zekeriye Akın, "Geçen yıla göre tarım girdi fiyatlarının yüzde 300 artış göstermesi, zor günler geçiren çiftçiler, umutlarını pamuk taban fiyatlarına bağladı ama hasat başlayacak daha taban fiyatı açıklanmadı”dedi.

100 DÖNÜM TARLANIN MALİYETİ 100.000 TL'Yİ BULUYOR

Zekeriya Akın, ”Pamuk, Türkiye'nin stratejik bir ürünüdür ve sıradan bir şeye benzemez. Petrol madenleri bir ülkenin ekonomisi için önemliyse, pamuk da Türkiye ekonomisi için büyük bir katkı sağlar. Bu bağlamda tarım sektörü, özellikle tekstil sektöründe %45 gibi büyük bir paya sahiptir.

Türkiye ekonomisinde. Ancak ne yazık ki son iki ekonomik krizde enflasyon, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere siz değerli yetkililere sesleniyorum, 100 dönüm tarlanın maliyeti 100.000 TL'yi buluyor ve birçok aile, artık traktör, ekipman veya araç alamayacak durumda. Hasat döneminin başlangıcında, sizden yetkililerden ricamız, pamuğun gerçek potansiyeline ulaşabilmesi için var olan ithalatın durdurulması konusunda hassasiyet göstermenizdir. Girdi maliyetleri göz önünde bulundurularak pamuğun fiyatın açıklanmasını istiyoruz” dedi.

İÇİMİZ YANIYOR, ÇÜNKÜ ÇİFTÇİLER OLARAK GİRDİ FİYATLARIMIZ %400 ARTTI

Mehmet Aslanbaş ise, ”Biz burada toplandık, çünkü usulüne uygun bir eylem yapmamız gerekiyor. Neden eylem yapıyoruz? İçimiz yanıyor, çünkü çiftçiler olarak girdi fiyatlarımız %400 arttı. Biçerlerin fiyatları arttı, mazotun fiyatları arttı, ancak pamuğun fiyatı düştü. Bu fiyatlar bizi kurtarmıyor. Sulama parasından başlayarak mazot giderlerine kadar her şey artış gösteriyor. Mevsim içindeyiz ve tarlamızın başından ayrılmak zorundayız. Artık biran önce pamuk fiyatın makul şekilde açıklanmasını istiyoruz” diye konuştu.