CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Tekirdağ-Hayrabolu’da hububat fiyatlarının düşük açıklanmasına tepki göstermek için ”Buğday Mitingi” düzenledi. Çiftçiler miting öncesi, hububat alım fiyatını traktörlü konvoyla protesto etti. Özel de çiftçilere destek olmak için konvoy katıldı ve traktör sürdü.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, mitingdeki konuşmasında buğday ekim alanlarının 25 yılda artan nüfusa rağmen üç milyon hektar azaldığını söyledi. Üç milyon hektarın beş Tekirdağ büyüklüğünde olduğunu dile getiren Özel, “2002 yılında 67 milyon nüfusumuz vardı. AKP iktidarı geldiğinde, o tarihte 20 milyon ton buğday üretiyorduk. Şimdi nüfusumuz 84 milyon, yine 20 milyon ton buğday üretiyoruz. Ama o günden bugüne 48 milyon ton buğday ithal ettik. Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülkeyken, şimdi buğdayı bile, samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi” dedi.

Çiftçinin isyanını duyduklarını vurgulayan Özel, iktidarla önerilerini geçen hafta paylaştıklarını, böyle bir fiyat verildiyse çiftçiye en azından 4 TL destek verilmesi gerektiğini dile getirdi:

Çiftçi borçları 1 trilyona dayandı! Çiftçi borçları 1 trilyona dayandı!

“Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bunu mutlaka yapması lazım. Ayrıca önceki dönemlerden silolarda buğday dolu, toprak altında buğday dolu. Bu bütün alışveriş rejimini bozuyor diye söyledik ama kimse oralı olmadı. Biz de bugün sizin sesinizi duyurmaya geldik” dedi.

Özel, seçimden sonra bir “zafer sarhoşluğuna” kapılmadıklarını, seçimin bir zafer olmadığını, tam tersi bir vazife olduğunu söyledi. Özel, çok çalışarak yeniden CHP iktidarı kuracaklarını sözlerine ekledi.

Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2006’da Mersin’de “İki senedir anamız ağladı” diyen bir çiftçiye cevap olarak söylediği “Ananı da al git” lafını hatırlattı, “Birilerinin köylüye ‘Al ananı da git’ demesine bakmayın, siz şanlı bayrağın yanındaki yazıya bakın. Köylü milletin efendisidir. 6 Haziran günüydü, hububat alım fiyatları açıklandı. Fiyatları görünce üretici feryat etmeye başladı. Daha önceden kendisi de Ziraat Odası Başkanı olan, 31 Mart tarihinde kendisine Hayrabolu’nun beş yıl boyunca hizmet etmek için yetkisini verdiğiniz başkanımız bize seslendi: ‘Genel başkan buraya gel, sesimizi Türkiye’ye duyur.’ Hepiniz bize sahip çıktınız. Biz sizin sesinizi duyuracağız” diye konuştu.

Çiftçiye bunu yaparsanız memleketin beli doğrulmaz

Buğday fiyatının 15 TL olması gerektiğini söyleyen Özel, şöyle devam etti:

“Geçen hafta Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede şunu söyledim: ‘Buğdaya verilen fiyat 9 TL 25 kuruş. Ziraat odalarının hesapladığı maliyetin 2,5 TL altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir. Diğer ürünler gelir ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez. Bu hesap tutmaz. Bu borçlar ödenmez. Bu iş böyle yapılmaz. Çiftçiye bunu yaparsanız bu memleketin beli doğrulmaz.’ Hiç değilse kilo başına 4 TL destekleme verilerek, bu fiyatın telafi edilmesi ve buğdayın gerçekten para kazandırması için, çocukları okutması, karınları doyurması, borçları ödemesi için buğday fiyatının 15 lira olması lazım.”

Geçen yıl, cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday ithalatı yapıldığını dile getiren Özel, Trakya’da tarımın gerilediğini söyledi. Özel, tarımın gayri safi milli hasıla içindeki payının AKP hükümetleri döneminde yüzde 13,9’dan yüzde 6,3’e gerilediğini hatırlattı, “Ekmeklik buğdayın taban fiyatını yüzde 12’lik artışla, 9 lira 25 kuruş yaptılar. Makarnalık buğdayı yüzde 11’lik artışla 10 lira 25 kuruş yaptılar. Arpanın zammı ise yüzde 3,5 ile sadece 7 lira 50 kuruş oldu” diye konuştu.

Özel, “altın hesabı şaşmaz” diyerek buğdayın değer kaybetmesini çeyrek altın üzerinden açıkladı:

“2005’te bir ton buğday 9,5 çeyrek altın alıyordu. Şu açıklanan fiyatla sadece 2,5 çeyrek altın alabiliyor. Yani bir ton buğdayı koy önüne, içinde yedi tane çeyrek altın kayıp. Her bir Trakyalının, Tekirdağlının, Hayrabolulunun 7 çeyrek altınını çaldılar. Alnınızın terini çalanlara, evladınızın rızkını çalanlara ve size bunu reva görenlere yazıklar olsun. Hakkınızı hep beraber arayacağız. Geçen yıl bir ton buğday 375 litre mazot alırdı, şimdi bir ton buğday 225 litre mazot alıyor. Bir yılda çiftçinin deposundan bir ton buğday için 150 litre yani iki depo mazot çalındı.”