Muş'ta "Muş Ekolojisinde Karabuğday Yetiştiriciliği ve Yayımı Projesi" kapsamında 10 dönüm alana karabuğday ekimi yapıldı. Proje, Muş Tarım ve Orman Müdürlüğü, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Muş Belediyesi, Muş İl Özel İdaresi ve Muş Çölyak Derneği iş birliğiyle yürütülüyor. Projenin tanıtım toplantısı Muş Alparslan Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

2222-1

Toplantıya Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, TMO Muş Baş Müdürü İsmail Küpe, akademisyenler, teknik personel ve üreticiler katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Gün, "Karabuğdayın Muş'a katkı sağlayacağını ve ileride alternatif ürün haline geleceğini düşünüyoruz" dedi.

Karabuğday nedir?

Kendisi, kuzukulağıgiller ailesinden, greçka olarak da anılan mini mini bir bitki. Ancak ne yazık ki Türkiye'de öyle pek yetiştirilemiyor çünkü daha çok kurak ve serin iklimlerde yetişebiliyor.

Besin değerlerine gelince, içinde bolca B vitamini, magnezyum ve lif bulunuyor. Aynı zamanda sadece 100 gramında yaklaşık 13 gram protein, 10 gram lif, 450 miligram potasyum, 18 miligram kadar da kalsiyum bulunması nedeniyle oldukça faydalı sayılıyor.

Gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için en iyi alternatiflerden oluyor.

Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak! Polatlı'da köylüler TOKİ’ye karşı hukuk mücadelesini kazandı! Köy gelişim alanındaki araziler yağmalanamayacak!

Yapısı nedeniyle bir tahıldan çok kabuklu yemiş olarak anılan karabuğday bitkisinin, tüketilen kısmıysa tohumları.

Tadı nasıl derseniz, öyle baskın bir özelliği olmayan, yiyenlerin genelde bulgura benzettiği bir lezzete sahip kendisi.