Merhabahaber.com’dan İbrahim Büyükeken’in haberine göre, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) randevu sisteminde yaşanan aksaklıklardan dolayı mısır alımı tamamen durdu. Konya’da TMO’nun kiraladığı 6 depodan sadece 2’si alım yapıyor. Çiftçiler TMO’nun sitesinden randevu alamadığı için bu iki depoya da ürünleri satamaz hale geldi. Günlerdir randevu almak için TMO’nun sitesine giren çiftçiler bir türlü randevu alamıyor. Mısırını hasat eden çiftçiler ürünlerini TMO’ya satamadığı için tüccarın eline mahkûm ediliyor.

MISIR ALIM FİYATI 4 TL’YE KADAR DÜŞTÜ

Konya Ticaret Borsası (KTB)’de mısır fiyatları 4 TL’ye kadar düştü. Devletin verdiği taban fiyatı ise 6 TL idi. Çiftçinin mağduriyetini fırsat bilen tüccarlar ise mısır alımlarını 4 TL ila 5.50 TL arasından gerçekleştiriyor. Borçlu çiftçiler ise hasat ettiği mısırını zararına tüccara satmak zorunda kalıyor. TMO’nun randevu sisteminden günler randevu alamadığını dile getiren Meram Hatıp Mahallesi’nde çiftçilik yapan Halil Genç, çiftçilerin büyük bir kısmının mağduriyet yaşadığını dile getirdi.

TMO ÇİFTÇİYİ TÜCCARA MAHKUM ETTİ

Çiftçinin TMO eli ile tüccarın önüne atıldığını ifade eden Genç, “TMO’ya bu yıl 72 ton mısır satacaktım ama hala satamadım. Mısır fiyatları 4 TL’ye kadar düştü. Konya Ticaret Borsası’nda 4 TL’ye alımlar yapılıyor. Devletin açıkladığı rakam 6 TL idi. Şimdi 5.50 TL’ye kadar düştü.

En düşük alım ise 4 TL’ye düştü. Mısır tarlada kaldı. TMO çiftçiyi tüccara peşkeş çekiyor. Randevu sistemi kilitli. Randevu tarihi vermiyor. Mısır hasatını bekletiyoruz. Depo sayısı 6 idi. Depo sayısı 2’ye düştü. 4 depoyu kapatmışlar. Depo sahibi randevu alırsanız alım yapalım dedi. Tüccarlar fiyatlarını aşağı çekmeye başladı. Zaten mısır taban fiyatı düşüktü. Şimdi daha da düşük fiyatlara satmak zorunda kalıyoruz. Bu şartlarda tarım yapmanın, üretmenin de bir anlamı kalmadı” dedi.

Et kesim fiyatlarında düşüş! Et kesim fiyatlarında düşüş!

TÜCCAR KAZANSIN DİYE ÜRETİM YAPMIYORUZ

“Türk çiftçileri olarak tüccarlar kazansın diye üretim yapmıyoruz. Şu an zararına üretim yapar hale geldik” diyen Genç, şunları söyledi: “Birçok çiftçimiz ürününü yok pahasına satmak zorunda kalacak. Çünkü hepimizin elektrik borcu, mazot borcu, gübre borcu bulunuyor. Ürünümüzü TMO almazsa Konya Ticaret Borsası’nda tüccarlara yok pahasına zararına satmak zorunda kalacağız.

Siyasilerin bu konuya kulak vermesini istiyoruz. Girdi masrafları sürekli artıyor. Mazot, elektrik masraflarının yanı sıra gübre fiyatları da rekora koşuyor. DAP’ın fiyatı 18.750-19.000 TL arasında değişiyor. Bu şartlarda üretim yapmak çok zorlaştı.” dedi.