Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın cevaplandırması talebiyle yazılı soru önergesi veren Karakaya, narenciye sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekti. Karakaya, Adana başta olmak üzere Mersin, Hatay, Osmaniye, Antalya gibi Türkiye'nin narenciye ihtiyacının yüzde 80'ni karşılayan ve ihracat içinde önemli bir paya sahip olan Akdeniz bölgesindeki üreticilerin birçok sorunla mücadele ettiğini belirtti. Geçen yılın Aralık ayından itibaren bu yılın ilk yedi ayında artarda meydana gelen ve kimi afet düzeyinde yaşanan olumsuz hava şartlarının ise rekolte beklentisini aşağı çektiğini bildirdi.

SEKTÖRÜN KALICI İSTİKRARA KAVUŞMASI GEREKİYOR

Karakaya, "Özelliklerinden ötürü hava şartlarından çabuk etkilenen, zaman zaman iç pazar ve dış pazar sorunlarıyla karşılaşan narenciye sektörünün artık kalıcı istikrara kavuşması gerektiği açıktır. Bu yıl 4 milyon ton civarında rekolte beklentisi olan ve üretimin yaklaşık yarısını ihraç etmeyi hedefleyen, binlerce üreticinin, on binlerce işçinin ekmek yediği sektör, artık önünü görmek istiyor. İlaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye ve işçilik giderleri gibi her yıl artan maliyetlere karşın ürün fiyatlarının bazen aşağı inmesi, bazen aynı kalması veya maliyet oranında artmaması gibi etkenler yüzünden üretici ciddi sorunlar yaşamaktadır. Narenciye sektörü; üretimden hasada, pazarlamaya, ihracata kadar tüm süreçlerde yaşanan sorunların bitmesini ve kalıcı bir istikrarın temin edilmesini istemektedir" ifadelerini kullandı.

HAVZA BAZLI DESTEKLEME MODELİNE NEDEN DAHİL EDİLMEDİ?

MHP Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, Bakan Eşref Fakıbaba'ya şu soruları yöneltti: "Narenciye üretimi yapılan bölgeler neden Milli Tarım Projesi kapsamında açıklanan havza bazlı destekleme modellerine dâhil edilmemektedir? Dış pazarların kalıcı hale getirilmesi, yeni pazarlar bulunması konusunda bir çalışma var mıdır? DFİF ne zaman açıklanacaktır ve ne zaman ödenmesi düşünülmektedir?"