Domates fiyatları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, bütün ülkeler açısından kendi aralarında yaşanan sorunlar dolayısıyla fiyatlarda faturanın çiftçiye kesilmesinin doğru olmadığını belirtti.

Çelik, birçok ülkenin kendi aralarında sorunlarının olabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu tamamen ayrı bir şey.Bu sorunların, çiftçiye dönük, üreticiye dönük hale gelmesini doğru bulmuyoruz. Rusya ile ilişkilerimizde normalleşme dönemine girmiş bulunuyoruz. Rusya'nın 'Biz kendimiz domates üretimine girdik, bazı yerli üreticilere taahhütlerimiz var.' şeklinde ifadeleri var ama bir gerçek var ki, bizim domates ihracatımız arttı ve artmaya devam ediyor.

Domateste Yüzde 39'luk İhracat Artışı Var!

2017'nin 3 ayında yüzde 39'luk domates ihracatında artış var, bu da 200 bin ton civarında bir domates oluyor. Dolaylı olarak Rus piyasasına girdiğini Rus yetkililer zaten kabul ediyorlar. Biz de diyoruz ki: 'Direk alın. Hem bizim çiftçimiz hem Rus tüketicisi zarar etmesin.' Diyoruz ama o domates konusu büyük bir mesele haline geldi. Fakat netice itibariyle bizim domatesimiz elde değil, dünya piyasalarında."

Dünyadan Türk domatesine olan talebi hatırlatan Çelik, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da 12 milyon 600 bin ton üretimin gerçekleşeceğini söyledi.

Mevsimsel Geçişten Dolayı Fiyatlar Yüksek!

Çelik, iç piyasada domates fiyatlarındaki yükselişe ilişkin, "Bugün mevsimsel geçişten dolayı biraz fiyatlarında artış var. Son 4 yıl geriye doğru baktığımızda, Nisan ayında sebze fiyatlarının yükseldiğini görüyoruz, şimdi normalleşmeye doğru giriyoruz. Umarım çiftçinin zarar etmeyeceği, çiftçinin yüzünün güleceği, pazarla çiftçi arasındaki zincirin daha daraldığı, oradaki haksız kazançların ortadan kalktığı bir süreci, gıda komitesinin çalışması ile yakalarız" diye konuştu.

Kaynak: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı