Ulubey ilçesinde 15 Ekim 2014 tarihinde 12 dekar alanda kurulan denemede Azkan nohut çeşidi dekara 12 kg olarak uygulandı. Gübrenin kullanılmadığı deneme alanında Kasım ayı başında ilk çıkışlar, Mayıs ayı ortalarında ise çiçeklenme gerçekleşti.

Deneme alanında kök çürüklüğü hastalığı gözlenirken, çiçeklenme öncesi ot ilaçlaması yapıldı. Alanda kuşdili, yabani yulaf, hardal, gökbaş, tarla sarmaşığı, sirken, horozibiği gibi yabancı otlara karşı Challenge 600 ve Fusulade Süper ilaçları kullanıldı.

04.06.2015 tarihinde demonstrasyon alanında yapılan gözlemlerde bitki boyunun 50-55 cm civarında, bakla bağlama oranının yüksek ve baklada dane sayısının 1-2 olduğu görüldü. Baklaların yaklaşık yüzde 30'unda nohut sineği zararı olduğu görüldü. Deneme alanında yabancı otun yoğun olduğu görüldü.

Deneme alanının yan parselinde şahit parsel olarak Hisar çeşidi ekildi. 15 Mart'ta ekimi yapılan çeşidin bitki boyu 35-40 cm civarında ve çiçeklenme başlangıcında olduğu gözlendi.

Kışlık ekimin avantaj ve dezavantajları ise şöyle sıralandı.

"Gözlemlenen kök çürüklüğü hastalığı için tohum ilaçlaması ve yoğun görülen yabancı ot için sonbahar döneminde toprağa ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Kışlık ekilen çeşidin hasat olgunluğuna Haziran ayı sonu Temmuz ayı başında; geç ekilen çeşidin ise Temmuz ayı sonu Ağustos ayı başlarında ulaşacağı tahmin edilmektedir. Erken ekilen çeşidin hasat olgunluğuna yaklaşık 1 ay önce geleceği tahmin edilmektedir.

Uşak ilinde Mayıs ayının ortasından Haziran ayı başına kadar görülen yağış rejiminden erken ekilen Azkan çeşidinin, bitkinin suya en çok ihtiyacı olduğu ve faydalandığı çiçeklenme dönemine denk gelmesi sonucu marjinal fayda sağladığı; bitki boyu, bakla bağlama oranı, dane iriliğinin ve kalitesinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Hasat döneminde ortalama dekara 300 kg verimin beklendiği deneme tarlasında ürünün iri daneli olması nedeniyle pazarda tercih edilen ve fiyatının yüksek olması beklenmektedir"

15.01.2015 tarihine ait tarla kontrollerine ait görüntüler:

15.03.2015 tarihine ait tarla kontrollerine ait görüntüler:

04.06.2015 tarihine ait görüntüler: