Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ortak ürünlerinin değerlendirilmesi kapsamında her yıl yaklaşık 100 çeşit tarımsal ürün alınmakta. Ortak ürünleri değerlendirilmesi ve sözleşmeli üretim öncelikli politika haline gelmekle birlikte ürün çeşitliliği, miktarı ve aynı oranda da ürün alımı yapan kooperatiflerin sayısı da günden güne artmakta. Bu çalışmalar çerçevesinde 2018 yılında Tarım Kredi Kooperatifleri ile Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) arasında endüstriyel (suluk) meyve alımı ile ilgili protokol imzalandı.

Yapılan çalışma sonucu ülke genelinde ilk kez Kütahya Bölge Birliği faaliyet alanında 6 Kooperatif tarafından MEYED üyesi 6 firmaya 25 Haziran – 23 Temmuz 2018 tarihleri arasında yaklaşık 4 bin 700 ton endüstriyel vişne alımı gerçekleştirildi. Çalışmanın sektör firmalarınca başarılı olarak değerlendirilmesi sonucu projenin tüm bölgeleri kapsayacak şekilde genişletilmesine karar verildi. Şubat ayında Tarım Kredi Kooperatifleri ile MEYED arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Protokolün imzalanmasından bu yana MEYED üyesi şirketler ile muhtelif dönemlerde görüşmeler gerçekleştirildi. 2019 yılında üreticilerden alınarak MEYED üyesi firmalara satışı yapılacak endüstriyel vişne ile ilgili sektör paydaşları, üye firmalar ile “Ürün Alımı ve Tecrübe Paylaşımı” toplantısı düzenlendi. Toplantıya Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Köksal Kacır, Kütahya Bölge Müdürü Özkan İnci, Antalya Bölge Müdürü Yakup Kasal, Konya Bölge Müdürü Mustafa Odabaşoğlu, Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş, Pazarlama Daire Başkanı İlyas Kılıç ile Bölge Birlikleri yetkilileri de katıldı.

MEYED üyesi firmalarca alımı yapılacak şeftali, kayısı, kiraz vb. ürünler içinde Tarım Kredi Kooperatifleri Pazarlama Daire Başkanlığınca toplantı takvimi oluşturuldu.