Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, sektör temsilcileri ile yaptığı toplantıda desteklemeyi sadeleştirerek, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi hububat grubu başta olmak üzere stratejik ürünlerde mazot ve gübreyi kastederek “2 girdiyi biz karşılayacağız” demişti. Kirişçi, söz konusu desteğin de ayni olarak çiftçiye kullandırılacağını ve bunun için de kart verileceğini ifade etmişti.

TARIM BAKANI KİRİŞÇİ'NİN KART AÇIKLAMASI BAŞKENT KART UYGULAMASINI AKILLARA GETİRDİ

Bakan Kirişçi’nin bu açıklamaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınma projelerinden olan ‘Başkent Kart’ modelini akıllara getirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsalda üretimi teşvik etmek için çiftçiye mazot, gübre ve tohum desteğinde bulunurken bu destekleri de Başkent Kart aracılığıyla çiftçiye kullandırıyor. ÇKS belgeleri üzerinden başvuruları alan Ankara Büyükşehir Belediyesi, diğer yandan firmalarla anlaşmalar yapıyor. Başkent Kart’a destek miktarı yatırılırken, çiftçi de anlaşmalı firmalara giderek destek için yatırılan miktar kadar girdisini temin ediyor. 

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOHUM DESTEĞİ İÇİN 304 TOHUM FİRMASI İLE PROTOKOL İMZALADI

Ankara Büyükşehir Belediyesi en son olarak, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, arpa ve buğday tohumu desteği için TODAB üyesi ve yetkili 304 tohum dağıtıcısıyla iş birliği protokolü imzaladı. Üreticiler Başkent Kartlarına yüklenen para ile anlaşma yapılan dağıtıcılarından alım yaparak, tohum desteğinden faydalanabilecek.

TARIM BAKANLIĞI DA BELLİ FİRMALARLA ANLAŞMA MI YAPACAK?

Tarım ve Orman Bakanlığının gübrede ayni desteğin Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçiye kullandırılabileceği tahmin edilmişti. Ancak Bakan Kirişçi’nin ayni desteklerin kart üzerinden çiftçiye kullandırılacağını açıklaması üzerine sadece Tarım Kredi Kooperatifleri ile sınırlı kalmayacağı ve belli firmalarla anlaşmalar yapılmasını gündeme getirdi. Eylül ayının gelmesinden dolayı ayni desteklerin çiftçiye nasıl kullandırılacağının biran önce açıklanması gerekiyor.