Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada 2023 yılının Mart ayında ödemesi yapılacak 2022 yılı mazot gübre desteği ödemelerinin 6 ay erkene alındığını dile getirmişti. Kirişçi’nin açıklamalarının ardından çiftçi yeni ekim sezonunun başlamasından dolayı dört gözle mazot gübre desteği ödemelerini beklemeye başladı. Ancak sürecin uzaması tarlasını ekecek çiftçiyi sıkıntıya sokarken, Bakan Kirişçi’den destek ödemeleri ile ilgili yeni bir açıklama geldi.

Bakan Kirişçi, mazot ve gübre desteklerinin ödenmesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin imza aşamasında olduğunu dile getirdi.

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayınlanmadan destek ödemeleri yapılamıyor. Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Resmi Gazete’de yayımlanması bu kadar önemli iken, kararnamenin bugüne kadar yayınlanmaması çiftçinin de tepkisi çekiyor. Çünkü yapılacak destek ödemesinin ayni yapılacak olması, ödemelerin çiftçinin tam mazot ve gübreye ihtiyaç duyduğu dönemde yapılması büyük önem taşıyor. Çiftçi bu ihtiyacını karşıladıktan sonra yapılacak ayni ödemeler, farklı usulsüzlükleri de beraberinde getirecek.