Dünya Gazetesi'nden Mehmet Hanifi Gülel'in haberine göre Kurban Bayramı'na az bir süre kala kurbanlık fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşandı. Kurbanlıkların vatandaşa pahalı gelmesinden dolayı fiyatların düşüp düşmediği ise merak konusu oldu. 15 gün önce canlı kilogram fiyat için 300 lira talep edilen büyükbaş hayvanda, bayrama 4 gün kala 40 lira birden düşerek 260 liraya kadar düştüğü belirtiliyor.

'YÜZDE 30'A YAKIN DÜŞÜŞ'

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, bayrama sayılı günler kala kurban fiyatlarındaki düşüşlere ilişkin konuştu. Fiyatların yüksek olması nedeniyle insanların yurt dışına yöneldiğine dikkat çeken Tüfekçi, "İnsanlar vakıflara ve bağış yapıyorlar. İstanbul'da fiyatlar 255 ile 265 lira bandında gidiyor. Hayvan sayısında ise bizim gözlemlediğimiz kadarıyla geçen yıla göre hemen hemen yüzde 30'a yakın bir düşüş yaşanıyor'' dedi.

Gübreli hayvan ithalatı haberine Hijazi firmasından küstahça ihtarname! Gübreli hayvan ithalatı haberine Hijazi firmasından küstahça ihtarname!

VEKALET KURBAN KESİMLERİNE DİKKAT

Bir diğer yandan kurban kesimi için vekalet verilirken dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Tüfekçi, kurbanlıkların arefe gününden kesilmeye başladığına dikkat çekti. Vatandaşları kurbanlıklarını takip etmesi konusunda uyarılarda bulunan Tüfekçi, "Arife gününden kesilen kurban geçerli değildir. Kurban olarak yerine geçmez, ancak et almış olurlar. Bayramın birinci gününde sabah saat 11.00 gibi soğuk et geliyor. Ne zaman kesildi, ne zaman soğudu ve ne zaman servis yapıldı? Ayrıca, vakıflar için devlet tarafından yurt dışından getirilen 40 bin büyükbaş hayvan verildi. Vakıflara hisse başı 12 bin liraya kesilme kaydı şartıyla hayvan verildi. Vakıflar da belli bir miktar eti alıyor" diye konuştu.

ZARAR GÖREN ÜRETİCİ OLDU

Yüksek fiyat söylemlerinin insanları kurbanlık almaktan uzaklaştırdığına dikkat çeken Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, bayrama az bir zaman kala Ankara'da kurbanlık fiyatlarında gerileme yaşandığını belirtti.  Zarar gören kesimin üretici olduğunu vurgulayan Yalçındağ, "Bunu yapanlar birtakım birlik ve birtakım kuruluşların başkanları. Bu işte belirleyici olan kurbanın satıcısıyla kurbanın alıcısı. Burada insanlar pazarlık yapıp fiyatı belirler. Alıcıyla satıcının buluştuğu noktada. 30 bin lira 40 bin lira hisse söyleniyordu. 'Vatandaş da kesmiyorum' diyerek tepki koyuyor" Burada kim zarar gördü? Tabii ki üretici. Şimdi üreticiler kurbanlarını satamazsa ne olacak? Bu insanlar kazandığı parayla 1 yıl boyunca geçiniyor. Sonuçta bazı kurum ve kişilerin açıkladığı fiyatlar tepki gördü. Vatandaş da kurban kesmekten uzaklaştı" şeklinde konuştu.