Konya'nın Sesi'nden Halil Yılmazer'in haberine göre, Sonbahar ’da yeterli oranda yağmur almayan Konya, Aralık ayı ile kış mevsimine giriş yaptı ancak kar yağışı da henüz ovaya uğramış değil. 1 Ocak yılbaşı gününü hiç beklenmedik şekilde 10-12 derece sıcaklıkla kar ve yağmur yağışından yoksun geçiren Konya’da çiftçiler büyük bir endişe içinde. Büyük bölümü sulu tarımdan uzak ‘kıraç arazi’ olarak adlandırılan Konya Ovasında çiftçinin yağış beklemekten başka bir çaresi yok. Sulu tarımın yapıldığı arazilerde ise çiftçiler tarlalarını sulayarak ürünlerini çimlendirmeye çalışıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİNİ CİDDİ ORANDA YAŞIYORUZ

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Burak Kırkgöz, kıraç arazilerde tohumlarda sorunların başladığı, bazı bölgelerde çürümeler olduğunu dile getirdi. Değerlendirmelerine iklim krizi ile başlayan Kırkgöz; “İklim değişikliği son 4-5 yıldır gündemimizde. Hem Türkiye hem de Dünya olarak iklim değişikliğinin en büyük durumlarını da bu dönemlerde hissediyoruz. Dünyanın bazı bölgelerinde aşırı oranda kar yağışları varken bazı bölgeleri ise kurak geçiyor. Ülkemizde de sonbahar ve kış ayları geçtiğimiz yıl haricinde kurak geçmeye başladı. Bu yılı da kurak şekilde yaşıyoruz” dedi.

KIRAÇ ALANLARDA TOHUMLAR ÇÜRÜYOR

Ovada ekili olan hububatlarda yağışların dengesizliğinden ve eksikliğinden dolayı tohumlarda bozulmalar ve çürümeler yaşandığını ifade eden Başkan Kırkgöz; “Özellikle ‘kıraç’ dediğimiz susuz alanlarda bu durum biraz daha belirgin şekilde gözüküyor. Ekim ayından sonra yağan hafif yağışlar tohumlarda çimlenmeye neden oldu. Daha sonrasında arkasından gelen kuraklıklar bu çimlenen tohumların susuzluktan dolayı bozulmasına yol açtı. Bazı bölgelerde problemlerin yaşandığını biliyoruz. Bunu arazi kontrollerine çıktığımızda gördük. Şu an çiftçilerin kıraç alanlarda yapabilecekleri çok bir şey yok. Sulu alanlarda herhangi bir sıkıntımız yok. Çiftçiler tarlalarını suladılar ve sulamaya devam ediyorlar. Çıkışlar gayet iyi durumda. Konya Ovasının büyük bir alanı kıraç alan bundan dolayı tohumlarda zayiatımız var” şeklinde konuştu.

REKOLTE TESPİTİ İÇİN İLKBAHAR YAĞIŞLARINI BEKLEMELİYİZ

Şuanda rekolteyi tahmin etmenin çok zor olduğunu ifade eden Kırkgöz; “Hububat tohumunda kardeşlenme oranı çok yüksektir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yağmur yağarsa kardeşlenme ile tarladaki ölü olan tohumların yerlerini kardeşler doldurabilir. Yağış alamazsak ciddi anlamda rekolte de düşüşler olur. Bunu tespit etmek için çok erken bir dönem. Şu an bir söylemde bulunmak yanlış olur. Rekolteyi tahmin etmek için bahar dönemini beklemek biraz daha mantıklı. İlkbahar’da biraz daha netleşir. Şuan toprak ve hava soğuk olduğu için bitkilerimiz herhangi bir çalışma sergilemiyor. Bitkiler topraktan çıktı ve bu şekilde İlkbahar’a kadar toprakta durur. Havaların ısınmasıyla Mayıs ayının ortalarında kardeşlenme dönemi başlar. Şu anda kardeşlenme dönemi için erken. 2 ay ile bu dönem başlar. Hububatlardaki rekolteyi o zamandan sonra belirlemek doğru olur” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 80 ORANDA İKLİME BAĞLI İŞLE UĞRAŞIYORUZ

Tarım konusunda günü konuşmanın daha mantıklı olduğunu ifade eden Kırkgöz; “Hububat tarımı veya yeşil mahsul dediğimiz ürünlerin tarımı açık alanda olur. Yüzde 80 oranında iklime bağlı bir ürün yetiştiriciliği yapıyoruz. Kardeşlenme dönemi çok iyi geçip, sapa kalkma döneminde dolu yağışları da ürünü olumsuz etkileyebilir. O yüzden bugünü konuşmak daha doğru” dedi.

Tarımda planlı üretime geçildi ancak eldeki tohum miktarı hesap edilemedi! Tarımda planlı üretime geçildi ancak eldeki tohum miktarı hesap edilemedi!

KURAKLIK ÇİFTÇİLERİ ENDİŞELENDİRİYOR

Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu ise yeteri oranda güz yağışı alamadıklarını söyledi. Kağnıcıoğlu; “Güz yağmurlarını istediğimiz oranda alamadık. Ekim-Kasım-Aralık ayı dönemlerinde metrekareye 5 Kilogram yağış düştü. Bu durumda hububat tarımı için oldukça yetersiz. Halen yeterince yağış düşmedi ve çiftçi tedirgin. Şu anda sulak tarlalarda çiftçiler ekin suluyor. Tabi bu kuraklık çiftçileri endişelendiriyor” dedi.

İLKBAHAR YAĞIŞLARININ HAYATİ ETKİSİ VAR

Sulu tarım yapan çiftçilerin çok büyük sorunlar yaşamadığını ifade eden Kağnıcıoğlu; “Kıraç bölgelerimizde oldukça sorun var. Su olmadığı için çimlenmede sorunlar var. Şu an, sezon sonu için kesin ifadeler kullanmak biraz güç. Hububat için Nisan ve Mayıs yağışları çok önemli. Bu aylarda yeterli yağışları alması önemli. Kardeşlenme yağışlarının iyi olması gerekiyor. O aylardan sonrası için rekolte ve sezon değerlendirmesi yapmak daha doğru olur” açıklamalarını yaptı.