Gıda ve tarımda sektör lideri olan Konya Şeker, ülke tarımının gelişmesi ve kalkınması amacıyla gerçekleştirdiği yatırımlarla üretimi rahatlatırken, yaptığı nakdi ve ayni avans desteğiyle de üreticilerin daha huzurlu bir ortamda üretim yapmaları için zemin hazırlıyor.

NAKDİ VE AYNİ AVANS MİKTARI 179 MİLYON LİRAYI BULDU

Üreticilerine düzenli avans ödemesi gerçekleştiren ve bu yönüyle avans desteğini adeta maaş ödemesi haline dönüştüren Konya Şeker, üreticilere daha 15 gün önce 31.8 milyon liralık nakdi avans verirken, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi çifte avans müjdesiyle üreticilerin yüzünü güldürdü. Bayram öncesi üreticiye hem motorin avansı hem de nakdi avans desteği konusunda karar alan Konya Şeker, yarın itibarıyla 22.8 milyon lira tutarındaki 5 milyon 809 bin 254 litre motorinin dağıtımına başlarken, 4 Milyon 502 Bin 450 Lira tutarındaki nakdi Bayram Avansını da üreticilerin hesabına yatıracak. Bu yılki motorin dağıtımı üreticilerin de ihtiyaçları dikkate alınarak geçen yıla göre 10 gün erken verilirken, Ramazan Bayramı öncesi üreticinin bayram ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için de nakdi avans ödemesi ayrıca yapıldı. Yarın ödemesi yapılacak motorin ve bayram avansı ile birlikte bu kampanya döneminde pancar üreticisine ödenen ayni ve nakdi avans miktarı 179 milyon liraya ulaşırken bu rakam patates üreticisine gerçekleştirilen ayni ve nakdi avans ödemeleri de dâhil edildiğinde 187.9 Milyon TL'yi buldu.

ÜRETENİN VE ÜRETİCİNİN YANINDA OLDUK

Konya Şeker'in dünyanın en bereketi topraklarından biri olan Konya Ovasında üreticilerin ekonomik değeri yüksek ürünler üretilmesi için çaba harcadığını ve üreticinin sanayi ürünleri üretimini yapabilmesi için Ham Yağ Fabrikası, Çumra Şeker Fabrikası, Yem fabrikası, Dondurulmuş Parmak Patates Tesisleri gibi toplamda değeri 3.3 milyar dolara ulaşan 35 tane yatırım gerçekleştirdiklerini söyleyen AK Parti Karaman Milletvekili ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, “Biz, her zaman üretenin ve üreticinin yanında olduk. Üreticilerimiz daha çok üretebilsin diye Ovanın dört bir tarafına çok sayıda ürünü işleyecek yüksek kapasiteli tesisler yaptık. Bu tesislerle üreticilerimizin ürettiklerine sahip çıktık ve daha çok gelir elde etmeleri için çaba gösterdik. Biz, ürünü işleyecek bu üst yapı yatırımları ile de yetinmedik ve üreticimize tarlada da destek olmayı, üreticimizi tarlada desteksiz bırakmamayı da kendimize ilke edindik. Üreticinin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu zaman tohumun tarlaya düşmesinden hasada kadar olan zamandır. O nedenle biz üreticimizi tohum tarlaya düşerken desteklemeye başlıyor hasada kadar da desteksiz bırakmıyoruz" dedi.

Verdiği avanslarla tarladaki maliyetleri aşağı çektiklerini ve üreticiyi namerde muhtaç etmeyecek şekilde düzenli avans ödemelerini de sürdürdüklerini vurgulayan Konuk şunları söyledi;

ÜRETİCİYİ TARLADA YALNIZ BIRAKMIYORUZ

“Bölgeye kazandırılan yatırımlar kadar önemli olan husus tarladaki üretimi kolaylaştırmak ve üretime destek olmaktır. O nedenle de pancar tohumu henüz tarlaya atılmadan üreticimizi hem tarlada kullanacağı girdilerle hem tarlada pancar büyürken hasada kadar nakdi ve ayni avanslarla destekliyoruz. Yani onları tarlada yalnız başlarına bırakmıyoruz. Konya Şeker üretime verdiği destekle Konya Ovası'nda üreten herkesi daha çok üretmek konusunda cesaretlendirdiğini de, üreticinin sırtından yük aldığını da biliyor. Onun için de eldeki imkânları zorlayarak üreticiyi tarlaya tohum düşmeden desteklemeye başlıyor ve bu desteğini hasada kadar aralıksız sürdürüyor.

İKİ TANE KIRMIZI ÇİZGİMİZ VAR

Topraklarımız tarlalarımız bizim en değerli hazinemizdir. O hazineyi değerlendirebilmek için ise iki tane olmazsa olmaz var. Biri üretileni işleyecek tesis, diğeri üretime destek. Konya Şeker bu iki hususta çare üreten bir kurum. Her sene hem tesis sayısını arttıran hem üreticiye daha güçlü destek olan bir kurum. Bizim hem üreticiye desteğimiz bundan sonraki yıllarda da artarak sürecek hem de daha çok tarımsal sanayi tesisi ovada yükselecek. Bunlar olacak ki, bugün üreticilerimiz, az ürettiklerini ya da hiç üretmediklerini de üretecek hatta hem de hatırı sayılır miktarlarda üretecek. Ülkemiz tarım sektörünün, özellikle de bu bölgenin bu potansiyeli var. Üreticimizin bu kabiliyeti var. Biz destek olacağız çiftçi üretecek, üretici daha çok üretecek biz işleyeceğiz, Konya'yı, Karaman'ı, ülkemizin dört bir tarafını daha çok üretileni işleyecek tesislerle donatacağız ve hem Konya'yı, hem de Karaman'ı hem iç pazarda hem dünya pazarlarında gıdada zirveye taşıyacağız."

Bölgedeki üretimin hem miktar hem çeşit olarak artmasının yolunun daha çok tesis ve daha çok destek ile mümkün olduğunu vurgulayan Konuk, tarla ne kadar bereketlenirse çiftçinin yüzü o kadar güler, tarla, tapan, ahır ne kadar çok üretirse üreticinin hanesi o kadar çok bayram eder diyerek sürdürdüğü değerlendirmesini “bizim işimiz köyde, şehirde, ülkemizin dört bir köşesinde ve her hanesinde bayramların bayram gibi kutlanmasını sağlayacak ortamı hazırlamaktır.

HALDEN ANLAYAN BİR ŞİRKETİZ

Bizim gayretimiz bu ülkenin her çocuğunun bayram coşkusunu yaşamasını sağlamak, yokluk ve yoksulluğun bayram coşkusu, heyecanı ve sevincine gölge düşürmesine elimiz erdiğince mani olmaktır. Konya Şeker'in gayreti elinin erdiği her yerde bayramların bayram gibi geçmesi içindir. Bizim herkesten ve her şirketten farkımız halden anlamamızdır. Biz hayatın içinde ve halden anlayan bir şirketiz. Bayramların Anadolu'nun köylerinde, kasabalarında, kentlerinde ne demek olduğunu bilen, o heyecanı o köylerin sokaklarındaki, camilerindeki kadar sıcak yaşayan bir şirketiz. Uzak yakın yollardan bayram vesilesiyle ve bayram için köylere kasabalara koşuşturacak eş dost, evlat, torun, akraba ile üreticilerimizin sevincine sevinç katmak, onların gönül cömertliklerini hanelerine taşımak için biz de elimizden geldiği imkânlarımız el verdiği ölçüde her bayram üreticimize destek olmaya gayret ediyoruz. Bu bayramda da çifte avans ile hem tarladaki işlerin aksamamasını hem de üreticilerimizin bayramı tasasız karşılamasını arzuladık ve motorin avansının yanına bayram avansını da ilave ettik. İnşallah bu bayram tüm ülkemiz gibi köylerde üretici hanelerinde de neşe ve coşku içinde kutlanır. Bu vesile ile tüm üreticilerimizin, hemşehrilerimizin ve milletimizin mübarek Ramazan Bayramlarını canı gönülden kutluyor, bu rahmet ve bereket ikliminin ülkemizin üzerinden hiç eksilmemesini niyaz ediyorum" sözleriyle tamamladı.

PATATES ÜRETİCİLERİ DE UNUTULMADI

Akaryakıt ve bayram avansı ile birlikte patates üreticileri de unutmayan Konya Şeker, Seydibey Dondurulmuş Parmak Patates Üretim Tesisleri'ne patates temin eden üreticilere de yarından itibaren 1.552.610 lira tutarında avans verileceğini açıkladı.