Ulusal Kırmızı Et Konseyi (UKON) Yönetim Kurulu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu'yu makamında ziyaret etti. Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral, Gıda-Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Selçuk ile Hayvancılık Genel Müdürlüğü Çevre ve Altyapı Daire Başkanı Ramazan Koçak katıldı.

Toplantıya UKON adına Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fazlı Yalçındağ, Muhasip Üye Özer Türer ile Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Bılıkçı hazır bulundu.

Nezaket ziyaretinde, UKON Yönetim Kurulu Üyeleri Bakan Arzu'ya yeni görevinde hayırlı olsun dileklerini iletirken; Bakan Arzu önceliklerinin yerli üretimi desteklemek yoluyla piyasada istikrarının sağlanması olduğunu ifade etti. Toplantıda Bakan Arzu; UKON heyetinin istek ve önerilerini not alırken; UKON Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacıince, üretici ve sanayicinin sürdürülebilir üretim yaparken tüketicinin de uygun fiyata et tüketebilmesinin Konseyin en önemli amacı olduğunu belirtti, yerli üretimin artırılmasında Bakanlığın destekçisi olduklarını söyledi.

Kurban Bayramı öncesi yükselen et fiyatlarına Bakanlık ve ESK tarafından zamanında müdahale edildiğini söyleyen Hacıince, atılan bu adımlar ile birlikte piyasada istikrarın sağlanması konusunda da olumlu gelişmeler yaşanacağını ifade etti.

ET AÇIĞI VE REGÜLASYONDA KÜÇÜKBAŞ ANAHTAR OLACAKTIR!

Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ 1990'lı yıllara kadar koyun ve keçi etinin yüzde 80'i geçen oranlarda kırmızı et ihtiyacını karşıladığını hatırlatırken; Türkiye'deki beslenme alışkanlığının önceki yıllardan itibaren koyun ve keçi etinden dana etine kaymasının da fiyat artışında etkili olduğunu söyleyen UKON Muhasip üyesi ve İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer ise Türkiye mera haritasının küçükbaş hayvan yetiştiriciliğine daha uygun olduğunu kaydetti.

Bakanlığın verdiği destekler ile hayvancılıkta büyük bir hareketlenme olduğuna vurgu yapan Türer; ''Küçükbaş hayvancılığın yüzde 95'i doğal meralarda beslenen sertifikasız organik diyebileceğimiz şekilde gerçekleştiriliyor. Avrupa'da genel kırmızı et tüketiminin yüzde 60'ı domuz etinden karşılanmakta. Ülkemizde kırmızı et ihtiyacının karşılanması için domuza alternatif olacak ürün, geleneksel lezzetimiz koyun ve keçi etidir. Hayvan ithalatının ülke gündeminden çıkması için küçükbaş hayvan eti tüketiminin mutlaka artması gerek. Küçükbaş hayvancılık geliştikçe büyükbaş fiyatları da regüle olacaktır. Tüm bu artılar yanında sadece sanayici için ticareti kolay olduğundan tamamen büyükbaş hayvan etine yönelmek doğru değildir" şeklinde konuştu.