Hasat törenine Pamukkale Kaymakamı Uğur BULUT, Pamukkale Belediye Başkanı Avni ÖRKİ, Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR , İl Müdür Yardımcısı Saffet ÜGE, Şube /İlçe Müdürleri ile teknik personellerin yanı sıra muhtar ve çiftçiler katılım sağladı.

2022 yılında İlimizde yaklaşık 200 bin dekar alanda kekik üretimi gerçekleştirilmiş olup,  Güney, Pamukkale, Buldan, Bekilli ve Çal İlçelerimiz  üretimin en yoğun yapıldığı yerlerdir. Ekim alanlarının %30,6’sına sahip olan Pamukkale İlçemiz üretimin  % 30’unu karşılamaktadır. Belenardıç Mahallesinde 164 üreticimiz tarafından 6.280 dekar alanda kekik üretimi gerçekleştirilmektedir.

Belenardıç Mahalle Muhtarı Mehmet ERZEN, yaptığı konuşmada kendilerine her zaman destek olan ve katılımlarından dolayı Pamukkale Kaymakamı Sayın Uğur BULUT’a, Pamukkale Belediyesine, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerine teşekkürlerini iletti.

Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir ÇINAR konuşmasında; “Önceki yıllarda ticareti yapılan kekiğin önemli bir kısmı doğadan toplanmakta iken, özellikle 2000’li yıllardan sonra İzmir kekiği olarak bilinen (Origanum onites L.) türünün Denizli’de tarla yetiştiriciliğine geçilmesi ile kekik üretiminde önemli değişimler yaşanmıştır.

KEKİK İHRACATINDA PAZARLAMA SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILDI

Son yıllarda kekik ihracatında Pirolizidin Alkalaidleri (PA) içeren yabancı otların ürün içerisine karışmasından kaynaklanan pazarlama sorunları yaşanmaktadır. Bunun önüne geçebilmek amacıyla 2022 yılında “İhracata Yönelik Entegre ve Kontrollü Kekik Yetiştiriciliği” projesi uygulamaya başladık. Buradaki amacımız yabancı ot mücadelesine özen gösteren çiftçilerimizin ürünlerini daha rahat pazarlayabilmesini amaçlayan Pestisit ve PA analizleri ile desteklenen kontrollü üretim projesidir. Bu projede amacımız, başarılı olan çiftçilerimizin ürünlerini pazarlamalarını kolaylaştırmak ve sektörün PA içermeyen hammaddeye ulaşmalarını sağlamaktır.

Buğday ve arpada dekara verimin 80 kilo artması bekleniyor! Buğday ve arpada dekara verimin 80 kilo artması bekleniyor!

İl Müdürlüğü olarak dünya kekik üretiminin başkenti olarak anılan Denizli’yi tıbbi ve aromatik bitkiler üretiminde bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu kapsamda çalışmalarımızda bizlere destek sağlayan Büyükşehir Belediyemize, Pamukkale Belediyemize, Denizli Ticaret Borsamıza ve Ege İhracatçı Birliklerine teşekkür ediyorum.” dedi.

Pamukkale Belediye Başkanı Avni ÖRKİ; Kekik konusunda dünyanın bir numarası olduğumuzu, zirvede olanların çektiği zorluklara dikkat çekerek kekik konusunda daha çok çalışmamız gerektiğini , Kekiğin dünyaya daha önce İzmir markası olarak gittiğini ve daha sonra Pamukkale Belediyesi olarak coğrafi işaret tescil belgesi aldıklarını bundan sonra Dünyaya “Denizli Kekiği” olarak adını duyurduğunu ve bunun sonucunda kalitemizin fiyat politikasına sağladığı katkıya dikkat çekti.

“Bizim hedefimiz ve gayemiz bir numara olduğumuz hususlarda bulunduğumuz konumu korumak ve farklı alanlarda da bir numara olmak için çalışmamız gerekmektedir” dedi.

Pamukkale Kaymakamı Uğur BULUT konuşmasında; “Türkiye’de en fazla kekik üretiminin olduğu yerdeyiz. Geçen sene itibarıyla kekikteki arzu edilmeyen fiyat dalgalanmalarını hep beraber bizde gözlemledik. PA ‘nın kekik için son zamanlarda ne kadar önemli olduğunu da öğrenmiş olduk.

Buradan tüccarlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Kekik üreticilerimize destek olarak onları üretime küstürmeyelim. Bunun sürdürülebilir olması için bu çok önemlidir. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce organize edilen kekik hasadının hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından kekik üreticileri ile birlikte sektörün sorunları ve çözümlerine yönelik istişarede bulunuldu.