Hürriyet'ten Seda Türkoğlu ve Levent Kutlu'nun haberine göre, deprem bölgesinde hayvancılıkla uğraşanlar da zor günler geçiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı konuyla yakından ilgileniyor. Kahramanmaraş’taki İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün çalışmaları  yem dağıtımı, yıkılan ağıl ve ahırlar nedeniyle açıkta kalan sürülere branda temini, elde kalan sütlerin fabrikalara ve üreticilere ulaştırılması için büyük çaba gösteririyor.

 Enkaz altında kalan küçükbaş - büyükbaş hayvanların bakanlığa bağlı veterinerler tarafından tedavisi de sürüyor. Depremin 12’nci gününde mucize şekilde hayvanlarını kurtaran ve yem yardımı alan köylüler memnun.

Yetiştiricilikle uğraşan birçok kişi ahırlarının yıkılması, hayvanlarının enkaz altında kalması ve yem - saman tedariki sorunları ile mücadele ediyor.Afetten en çok şehir olan  Kahramanmaraş’ta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde bu konuda hummalı bir çalışma söz konusu. Bölgede Kahramanmaraş İl Müdürü Ramazan Bilir’e ek olarak, İstanbul İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca ile Kayseri İl Müdürü Mustafa Şahin görev yapıyor.

Depremin hemen ardından çalışmalara başlayan ekipler personel ve gönüllülerle birlikte başta yaklaşık 800 kişi olsa da krizin ilk safhasının atlatılmasında büyük bir sorumluluğa sahip olmuş.

GÜNLÜK 3 BİN TON YEM

Et fiyatlarına 1 milyar dolarlık ithalatta çözüm olmadı! ESK’nın kamuoyundan gizlenen ithalat bilgileri ortaya çıktı! Et fiyatlarına 1 milyar dolarlık ithalatta çözüm olmadı! ESK’nın kamuoyundan gizlenen ithalat bilgileri ortaya çıktı!

Müdürlüğün önünde hayvancılıkla uğraşan vatandaşların oluşturduğu uzun bir kuyruk oluşmuş. Bu kişiler, yem ve branda gibi yardımlar için bazen uzun süre sırada bekliyorlar. Hayvancılıkla uğraşan birçok köylünün ahırları ve ağılları depremde zarar görürken, bu kişiler açıkta kalan hayvanlarını ve sürülerini hem açlıktan hem de soğuk hava koşullarından korumaya çalışıyor. Branda yardımıyla hayvanlar için oluşturulan yeni bölgelerin üstü kapatılıyor. Yetkililer, müdürlükten günde yaklaşık 3 bin tonluk yem dağıtımı yapıldığını aktarıyor. İhtiyaçları tespit edilen kişilere ve bölgelere kamyonlarla merkezden gerektiği kadar yem ulaştırılıyor.

1-3

SAĞ ÇIKAN BUZAĞISINA DEPREMDE KAYBETTİĞİ YEĞENİNİN ADINI VERDİ

Köylerdeki ahırlarda hayvanları göçük altında kalan kişiler için arama - kurtarma çalışmaları hâlâ sürüyor. Yerinde izlediğimiz arama - kurtarma çalışmalarından birinde, Kahramanmaraş’a bağlı Küpelikız köyünde, tam 12 gün sonra 4 inek enkazdan canlı olarak kurtarıldı. İl Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı veteriner hekimlerin yerinde müdahelesi sonrası, ineklerin sağlıklı olduğu bildirildi. Depremde ailesinden 5 kişiyi kaybeden ineklerin sahibi Ali Birtay ise enkazdan kurtulan buzağıya depremde kaybettiği yeğeni ‘Azra’nın adını verdi. Bir önceki gün yaralı olarak çıkarılan bir dana da yavrusunu dünyaya getirdikten hemen sonra hayatını kaybetti. Sağlıklı yavrunun adı ‘Mucize’ oldu. Veterinerler, hayvanların enkaz altında kalma süresinin insanlara göre daha uzun olabileceğini belirtti. Ölen hayvanlarla ilgili de salgın hastalık riskine karşı kireçleme çalışması yapılıyor.