‘Süt fiyatları artırıldığında yem fiyatları da artıyor’ diyerek çiğ süt fiyatlarını artırmayarak süt üreticisinin zararına üretim yapmasına ve yüzbinlerce dişi hayvanın kesilmesine neden olan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den çiftçinin korunmasıyla ilgili manidar bir açıklama geldi.

Soğanı örnek göstererek, çiftçinin bir yıl kazanıp bir yıl kaybettiğini dile getiren Nebati, “Çiftçi bir yıl kazanıp bir yıl kaybediyor ama bizim çiftçiyi çok iyi korumamız gerekiyor” dedi. 

Gıda Komitesi, artan girdi maliyetlerine oranla çiğ süt fiyatlarını artırmazken, bu yanlış politika ülkede yüzbinlerce dişi hayvanın kesilmesine neden olmuştu. Bakan Nebati’nin dişi hayvanların kesilmesine neden olan yanlış politikaları savunması da hayvancılıkta yaşanan felaketi gözler önüne sermişti. 

Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları... Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları...

Dişi hayvanların kesilmesi, besi çiftliklerinin boşalması ülkeyi büyük bir et krizinin içine sürüklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yaşanan felaketi yeni yeni fark etmeye başlaması dikkat çekti. 

Bakan Nebati'nin Haber Global'de katıldığı programdaki açıklamaları şöyle: 

TARIM BAKANI İLE ANLAŞMAYA VARDIK!

"Çiftçi bir yıl kazanıp bir yıl kaybediyor ama bizim çiftçiyi çok iyi korumamız gerekiyor. Ürün bazında üretimin belirli bir planda yapılması için Tarım Bakanımızla anlaşmaya vardık. Biz de Bakanlıkça çok net söylüyoruz, bu düzlemi yakalamak lazım. İnsanların soğanın ucuz ya da pahalı olmasını insanların konuşmasından çıkarmamız lazım. Tüketiciye bir zarar varsa bunun kamu tarafından karşılanması için bir toplumsal duruş açısından net irade koyalım.

KOYUN ETİ UCUZ AMA TERCİH EDİLMİYOR!

Türkiye'de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım. Bu işlerin belirli bir plan çerçevesinde yapılması ve kamunun elini taşın altına koyma konusunda çekinmemesi gerekir. Bizim burada yapmamız gereken, aracıların fiyatları artırıp artırmaması çok önemli. Elbette kasıtlı fiyat artıranlar da vardır. Kasıtlı işler yapılıyor olması ahlaki olarak anormal ama bunlarla bizim incelemelerimiz var, ciddi düzenlemeler yapıyoruz. Fahiş gelir elde ediliyorsa, ithalat yoluyla da insanlarımız ucuz ete ulaşmalı.