Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapılan Cumhurbaşkanlığı kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası açıklama yaptı. Açıklamada esnafa yönelik destek paketleri açıklanırken, borç yapılandırma beklentisi içinde olan çiftçilerle ilgili hiçbir paket açıklanmadı. 

ÇİFTÇİ GÜNLERDİR KABİNE TOPLANTISINI BEKLİYORDU

Tarım Kredi Kooperatiflerinden icralık olan çiftçiler, borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir açıklama bekliyordu. Kabine toplantısı öncesinde de çiftçi borçlarının yapılandırmayla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rapor sunulduğu ve bu konuda bir açıklamanın olacağı yönünde beklentiler hat safhaya çıkmıştı. 

BAKANLIK MAĞDUR ÇİFTÇİLERE SÖZ VERMİŞTİ 

Mağdur çiftçiler geçtiğimiz hafta seslerini duyurabilmek için Ankara’da eylem yapmak istemiş ancak bu eylem farklı gerekçeler gösterilerek iptal edilmişti. Eylem iptal edilince bir grup çiftçi temsilcisi Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Hadi Tunç ile görüşmüş ve taleplerini iletmişlerdi. Bu görüşmede çiftçilere, taleplerinin Maliye ve Hazine Bakanlığına iletilerek bir çözüm bulunulacağı belirtilmişti.  

MAĞDUR ÇİFTÇİNİN DEĞİL TARIM KREDİ GENEL MÜDÜRÜNÜN İSTEDİĞİ OLDU

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, Merkez Birliğinde ve iştiraklerde ciddi bir nakit akışı sorunu yaşandığı için çiftçi borçlarının yapılandırılmasına sıcak bakmıyordu. Bunun için mağdur çiftçi sayısını düşük göstererek, çiftçi borçlarının yapılandırma kapsamına alınmamasını istiyordu. Gelinen noktada, mağdur çiftçilerin değil Poyraz’ın istediği oldu. 

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Çiftçi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir karar çıkmadığı için icra kararları hızlandırılacak. Sahada ciddi bir sorun yaşanırken icra uygulamaları krizi daha da büyütecek. Mağdur olan binlerce çiftçi ise hakkını eylem yaparak aramak isteyecek.