Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinde öngörüsüz hisse satışının faturası giderek kabarıyor. Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 50 yıldır hiçbir genel müdürün dokunmadığı yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hisselerini, 3 Ağustos’ta satarken, bu satıştan sonra hisse fiyatlarının hızla yükselmesi çiftçi kuruluşunun milyarlarca lira zarar etmesine neden oldu.

GENEL MÜDÜR KENDİSİNİ ‘İYİ BİR FİYATA’ SATTIK DİYE SAVUNMUŞTU!

Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları... Mısır fiyatı yükseldi, buğday ve arpa fiyatı yatay seyretti! Güncel hububat fiyatları...

Tarım Kredi Genel Müdürü Hüseyin Aydın, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında Tarım Krediye ait yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hissesini likiditeye duydukları ihtiyaçtan dolayı ve hissenin piyasa değeri/defter değerine oranı ile fiyat/kazanç oranının yüksek olduğu için iyi bir fiyattan sattıklarını açıklamıştı. 

HEKTAŞ HİSSELERİ 3 AĞUSTOS’TA YÜZDE 5 İSKONTO İLE PATRONA YANİ ŞİRKET SAHİBİNE SATILMIŞTI!

Tarım Kredi Kooperatifleri yüzde 3.8 oranındaki 32 milyon 700 bin adet Hektaş hissesini 3 Ağustos 2022’de Borsa İstanbul kapanış fiyatından yüzde 5 iskonto ile 33.74 bedel ile Oyak Gıda ve Tarım Holding A.Ş’ye toplam 1 milyar 103 bin lira bedelle satmıştı. 

HİSSELER SATILIRKEN HİÇ BİR PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILMADI!

Ancak yüzde 3.8 oranındaki Hektaş hissesinin blok satışının hiçbir piyasa araştırması yapılmadan satılması dikkat çekerken, blok satıştan sonra hisse fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmeye devam etmesi buradaki öngörüsüzlüğü de gözler önüne serdi.

PİYASA DEĞERİ ÇOK ARTAN BİR HİSSEYİ OYAK NEDEN ALDI? TARIM BAKANLIĞININ ÖNGÖRÜSÜZ HİSSE SATIŞI İLE İLGİLİ BİR İNCELEME BAŞLATMAMASI TEPKİLERE NEDEN OLUYOR

Hektaş’ın sermaye artırımı yapacağını açıkladığı bir dönemde, piyasa değeri çok yükseldiği gerekçe gösterilerek hisselerin patrona satılması dikkat çekerken, bu satış 'piyasa değeri çok değerli bir hisseyi patron neden aldı?' sorusunu gündeme getirdi. Tarım Kredi Kooperatiflerinin ciddi anlamda zarar etmesine neden olan hisse satışı ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığının bir inceleme başlatmaması da manidar bulunuyor.

HİSSELER SATILMAMIŞ OLSAYDI TARIM KREDİ’NİN BUGÜN 96 MİLYON ADET HEKTAŞ HİSSESİ OLACAKTI!

Tarım Kredi Kooperatifleri, Borsa İstanbul’un yükseliş trendine girdiği ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin borsaya yatırım yapın çağrısında bulunduğu bir dönemde Hektaş hisselerini satmamış olsaydı, bedelli ve bedelsiz sermaye artırımları sonrasında bugün toplam 96 milyon 198 bin 317 hissesi olacaktı.

1.1 MİLYON LİRAYA SATILAN HİSSENİN BUGÜNKÜ DEĞERİ 4 MİLYAR 809 MİLYON LİRA EDİYOR

Hektaş hissesinin sermaye artırımı sonrası fiyatı bugün 50 liraya çıkarken, 96 milyon 198 bin 317 adet hissenin bedeli de 4 milyar 809 milyon 915 TL edecekti.

ÖNGÖRÜSÜZ HİSSE SATIŞININ ÇİFTÇİYE 3.5 AYDA ZARARI 3 MİLYAR 700 BİN LİRA OLDU!

Hektaş hissesi 3 Ağustos’ta toplam 1 milyar 103 milyon liraya satılırken, satılan hissenin 3.5 ay sonra değeri 4 milyar 809 milyon liraya çıktı. Buna göre öngörüsüz hisse satışının çiftçi kuruluşuna 3.5 ayda verdiği zarar toplam 3 milyar 700 bin liraya çıktı.

PİYASA ARAŞTIRMASI YAPILMIŞ OLSAYDI TARIM KREDİ 3.7 MİLYAR LİRA ZARAR ETMEYECEKTİ!

Uzmanlar, söz konusu hisselerin satılmadan önce bir piyasa araştırması yaptırılması durumunda şirketin yaptığı yatırımlar, gelecek beklentisi ve sermaye artırımından dolayı hisse satışının tavsiye edilmeyeceğini ve Tarım Kredi’nin de böylesine ciddi bir gelir kaybı ile karşı karşıya  kalmayacağının altını çiziyor. Uzun yıllar Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ve Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmış finansçı özelliği ile bilinen Hüseyin Aydın’ın hisseleri blok olarak hiçbir piyasa araştırması yaptırmadan sadece piyasa değerinin çok yükseldiğini gerekçe göstererek satması manidar bulunurken, çiftçi kuruşunun değerli varlıklarının da mirasyedi evlat mantığı ile haraç mezat nasıl satıldığını gözler önüne koydu.

YÜKSELİŞ TRENDİNDEKİ HİSSE YÜZDE 5 İSKONTO İLE NEDEN SATILDI?

Yükseliş trendinde olan ve bütün aracı kurumların yatırım tavsiyesinde bulunduğu bir dönemde Hektaş hissesinin sanki değersiz bir hisseymiş gibi yüzde 5 iskonto ile satılmasının da manidar bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Gerçekten bir likiditeye ihtiyaçtan dolayı bu hisseler satılacaksa piyasa araştırması yaptırılarak Borsa İstanbul’da bu hisseler satılabilirdi. Böyle bir hisse satış yapılmış olsaydı bundan Tarım Kredi Kooperatifleri ciddi bir gelir elde etmiş olurdu” değerlendirmelerinde bulunuyor.

Hisselerin blok satışının şirket sahibine yapılması ve sonrasında hızlı bir yükseliş trendine girmesi, burada yapılan hisse satışının kesinlikle incelenmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, ‘hisse fiyatlarının bu kadar yükseleceğini kim bilebilirdi’ denilerek, Tarım Kredi Kooperatiflerine verilen milyarlarca lira zararın geçiştirilemeyeceğinin altını çiziyor.